Család... akik folyton keresztbe pakolnak...

2020.04.23

Nem alhat az ágyban, nem  mehet a kanapéra, nem kaphat az asztalról kaját, nem mászhat az ölembe....ühümm masszÍvan kitart a család véleménye a fent említett témákkal kapcsolatban...kb. 1 percig.... (nagy tisztelet a kivételnek)!

Te meg küzdesz, mint malac a jégen, mert Te tényleg nem akarod "elkapatni" a kis dögöt.

ELFOGADOM, HOGY VAN AKI SZERETI A KUTYÁT NAGYON-NAGYON KÖZEL TUDNI MAGÁHOZ ÉS VANNAK KIVÉTELES HELYZETEK IS! Mindenki annyit vegyen magára, amennyit szükségesnek érez!

kép: pinterest
kép: pinterest

Minden egyes háztartásban, ahol egynél több ember él együtt, plusz egy vagy több kutya, ott akadnak nézeteltérések a kutyával kapcsolatos házi-szabályok környékén.

Amivel a leggyakrabban találkoztam, az az, hogy az egyik fél rommá kényeztetné a kutyát, a másik fél pedig szeretne neki, egy rendes kutya életet biztosítani. 

Ezen a ponton hangsúlyoznám, hogy nem foglalok állást az ágyban alvás, a kanapéra mászkálás... stb. témakörökben.

Ugyanis nem ez a lényeg, hanem az egyezség és annak következetes betartása! Ha már kutyát tartunk, vagy szeretnénk kutyát, akkor üljön le az egész család és tényszerűen vegyék végig a házi-szabályokat. Figyeljetek oda, hogy minden esetben a kutya érdekeit is vegyétek figyelembe!

Leegyszerűsítve:

  • Ha egyszer felmehetett a kanapéra, akkor hadd menjen a jövőben is (ha nem mehet fel, akkor ez alól nem kivétel a karácsony és semelyikünk szülinapja sem)
  • Ha egyszer bejöhetett az ágyba, akkor ne lepődjünk meg, hogy ha egy reggel arra ébredünk, hogy Buksi ott alszik mellettünk!
  • ...stb.

(Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az ember kivételt kell, hogy tegyen a kutya érdekében! Ilyen kivételként említeném meg, a tűzijáték miatt történő beengedést, a betegséget, a vagy egy műtét utáni időszakot!

A kutyának van egy gazdája, akire ha minimálisan is de jobban hallgat a többnél. Ha ráadásul csak ő foglalkozik a kutyával és neki megvannak az egészséges elvárásai és "szakszerűen" tartja, neveli, képzi a kutyát, akkor az általa képviselt elvekkel és az általa hozott szabályokkal szembe menni, elég rendes kicseszés.

Esetemben volt pár nagyobb vitám az Anyukámmal a házi-szabályokat illetően, de aztán megállapodtunk. Persze volt néhány kihágása, amit nehezen tudott leküzdeni DE MEGCSINÁLTA! Mindannyiunkért!

Tartsuk tiszteletben más kérést a kutyájával kapcsolatban! Ha más nem is alkalmas a család meggyőzésére, az azért be szokott jönni, hogy a kutyát sodorják ezzel bajba. Hazaérsz és meglátod Buksit a kanapén -> elönti az agyadat a lila cucc-> max. hangerőn lezavarod -> majd jön a család, hogy ők engedték meg neki és te milyen egy szívtelen dög vagy -> majd a családdal összepattantok-> a kutyának okozunk frusztrációt!!! Mert ebben ilyen és ehhez hasonló esetekben csak a kutyát felejtjük el kioldani!!!

A frusztráció pedig, akár tényleges fizikai megbetegedéshez is vezethet, pont mint az embereknél.

Ha egy embernek folyton egymással ellentétes, vagy totálisan más irányú szabályokhoz kell igazodnia, egy idő után ő is begolyózna.

Gondolj bele, amikor próbálsz elintézni valamilyen hivatalos ügyet és az egyik hivatal küldözget a másikhoz, a másik meg vissza az előzőhöz, te sem leszel kisimult. Frusztrálttá válsz egy másodperc alatt! Ha most megkérlek, hogy sorold fel a három leglehetetlenebb szolgáltatót, akikkel kapcsolatban állsz azonnal ömlik belőled a szó ugye?

Na ha a kutya is elmondhatná, hogy mennyire tele van a családdal és a különböző irányú "információ csomagokkal" a kis hócipője....hááát, meglepődnél!

Röviden a teendők:

  1. Megbeszéljük, hogy a kutyának mit szabad és mit nem!
  2. Egymásra is odafigyelünk, hogy ne cselekedjünk ellentétesen!
  3. Következetesen tartjuk magunkat a megbeszélt házi-szabályokhoz és azt a kutyával is betartatjuk!
© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!