A "Gyere ide!" vezényszó tanítása!

2021.01.22
kép: pinterest
kép: pinterest

A Gyere ide! vagyis a behívás a legfontosabb feladat, amit egy kutyának tudnia kell, illetve a Gazdi eszköztárának alapfelszereltségéhez tartozik, hiszen bizonyos helyzetekben az életét is megmentheti! Mindegy, hogy a kutyád mennyi idős, a behívásra mindegyikük megtanítható nemtől és kortól függetlenül.

Mint minden alapengedelmes feladatot ezt is nyugodt, ingerszegény környezetben kezdjük el megtanítani. Gyakorolni is csak jól körülhatárolt, biztonságos helyen gyakorolhatjuk, egészen addig amíg atombiztosan nem fog működni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak a nappalidban vagy kertedben gyakorolhatod, sőt! Az, hogy a gyakorlás meddig tart és mennyi idő kell hozzá, hogy elengedhesd nyugodt szívvel a kutyádat, az nagyban múlik a gyakorlás minőségén és gyakoriságán.

Lássuk a gyakorlatban!

Fogj egy jutalomfalatot a kezedbe és mutasd meg a kutyának, hogy nálad van. Tartsd a kezed az orra elé, de úgy,hogy ne tudja elvenni és hátrálj. Közben hívd a nevével és az általad választott -általában a Gyere ide! -vel- vezényszóval. Amikor elindul feléd, már akkor bíztasd, amikor oda ért, dícsérd meg és kapjon egy jutalomfalatot! Kezdeti lépésként, így gyakorolj vele OTTHON.

Ezt pár nap gyakorlás után, miután berögzült neki az otthoni, nyugodt környezetben, hogy a Gyere ide! jó dolgot jelent, vidd ki magaddal a gyakorlatot a szabadba. Mondjuk a kertbe, vagy ha eddig ott csináltad, akkor a sétáltatásokra. A feladat mit sem változik, csak most pórázon gyakorold, és nem kell hátrálnod, mivel remélhetőleg együtt fogtok bóklászni a kertben, így le-le szagol majd és akkor hívdbe, amikor távolabb vantőled - "Buksi, gyere ide!". Igen, ha kell akkor a kertben is tegyél rá egy jó hosszú pórázt (5 méter vékonyabb kötél, egy karabínerrel a nyakörvre csatolva), hogy tudj változó távolságról is gyakorolni ÉS biztos légy magadban, hiszen a kezedben van a kontrolláló eszköz, a hosszú póráz. Ha már jól megy, akkor dobd le a pórázt a földre és hagyd, hogy húzza maga után és így hívd be nagyobb távolságról is! Séták alkamával is vidd el a megszokottól eltérően hoszabb pórázt, így szintén tudsz a távolsággal játszani és kísérletezni, de már jóval magasabb ingerkörnyezetben a kontroll elvesztése nélkül.

És ha nem jön oda?

Akkor kihasználjuk a hosszú póráz nyújtotta előnyünket és szépen - kiabálás, szídás és egyéb magyarázás nélkül- bevontatjuk magunk mellé. Rövid pórázon megteszünk néhány métert (közben nem szídjuk és nem kezdjük el elmagyarázni, hogy mennyire rosszul viselkedett), majd egy olyan távolságig engedjük ki a kutyát, ahonnan biztosak vagyunk benne, hogy vissza jön hozzánk. Ha ez a távolság 1,5 méter, akkor annyi, nincs baj. Hívd be és dícsérd meg, ahogyan eddig is. Ebből le tudjuk mérni, hogy még sokat kell gyakorolnunk egy-két fokkal nyugodtabb ingerkörnyezetben. A visszalépéssel nincsen baj, azzal lesz, ha túl gyorsan akarunk haladni és a feladat nincs jól megalapozva. Ha nem ül le elsőre a kutya, az közel sem akkora probléma, mintha nem jön vissza.

FONTOS!

Azért, hogy leszídhasd a kutyát, TILOS behívni! A Gyere ide! vezényszót és a kutya nevét, főleg a kettőt kombinálva nem szídhatod le, nincs büntetés, grabancolás, semmi! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a behívás tanítása, gyakorlása során, a hanghordozásunk mindig kedves (nem kell puncsolni a kutyának, de azért kedves legyen a hangunk) és nem társulhat a feldathoz negatívum.

Nem kell megijedni, nem macerás dolog!

TIPP!

Vond be a családod is, hogy a kutya mindenkitől ugyan azt tanulja meg!

GYAKOROLJÁTOK SOKAT, KÖVETKEZETESEN ÉS PÁR HÉTEN BELÜL LÁTHATÓ ÁTTÖRÉST FOGTOK ELÉRNI!

Biztosan van olyan ismerősöd, akinek a hasznára lesz a cikk! Dobd át neki a linket, hogy szabadon tudjon sétálni a kutyájával!

kép: pinterest
kép: pinterest

Ne feledd ha kérdésed van:

info@otthonikutyasuli.hu

facebook/messenger: Otthoni kutyasuli

instagram: otthoni_kutyasuli

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!