A "Kézbe!" vezényszó tanítása!

2021.04.28

A tárgyak kézbeadásának tanítása - Videóval

Esetemben, a kézbeadás tanítása a lustaságomból fakadt. Mikor végre kezdtem élvezni, hogy van egy erősen játék függő kutyám, felötlött bennem a gondolat, hogy le se kelljen hajolnom a játékért. Bevallom a labdakatapult nem volt szimpatikus mivel, minden kontaktot elveszítek a kutyával, plusz cipelje a fene.

Tehát a kiinduló pontom az lett, hogy a kutya ne csak ledobja elém a játékát, hanem adja is kézbe. A segítő kutyásoktól lestem el a feladatot, hogy a kutyus a kerekesszékes, segítségre szoruló gazdinak kézbe adja a dolgokat. Lehet az távirányító, újság és természetesen a saját játéka is.

Megfigyeltem, hogy a játék során szinte mindig egy helyre dobja le elém a játékot. Ezért leguggoltam és a tenyeremet nyitva tartva, arra a helyre tettem le a kezemet, ahová a játékát dobni szokta. Eldobtam a játékot, majd rohant vissza vele és a tenyerembe vagy annak környékére dobta. Persze eleinte kigurult, mellé esett a játék, de később egyre óvatosabban helyezte a kezembe a labdát. Odafigyelt arra, hogy ott a kezem.

Később aztán kis kosárkát formáltam a tenyeremből a kutyám pedig nagyon ügyesen abba kezdte helyezni a labdát. A kezem még mindig a földön hevert. Lassanként elkezdtem bevezetni a vezényszót: "Kézbe!". Amikor rohant vissza felém a játékával a szájában és közel ért, már mondtam is a vezényszót: "Kézbe!" Ezt gyakoroltuk pár napig.

Amikor ez is jól ment, akkor egyre feljebb emeltem a kezem a földről. A lehető legjobb kosárként próbáltam tartani a markom, hogy megkönnyítsem a dolgát! Végül, már csak annyira kellett lehajolnom, hogy neki fejmagasságban legyen a tenyerem.

Ekkor végre eljött az én időm és többé nem hajoltam le a labdáért. Hozza a játékát a kezembe adja és eldobom neki. A mai napig tartom magam az elképzelésemhez, hogy ha játszunk és nem a kezembe adja, akkor nem hajolok le és nem dobom el a játékot. (Hiszen ezzel megintcsak az Ő akrata érvényesülne nem pedig az enyém.) Ilyen esetben felveszem és elteszem. Vagy "szépen" játszunk vagy sehogy!

Kellemes tanulást/tanítást és jó játékot Nektek! Csak lazán! Ez játék!


© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!