A kölyök képzése

2020.12.11
kép: hearingdogs.org.uk
kép: hearingdogs.org.uk

A kölyök kutya képzése nem csak azt hordozza magában, hogy tudjon ülni, állni, feküdni, maradni...stb. Ebbe vastagon beletartozik az életmódunk. Az az életmód, ami csak a miénk és a kölyök ebben a légkörben fog felnőni és leélni az életét. Nem győzöm, hangsúlyozni, hogy a kutyával való együttélés egy rendszer, aminek a szabályait meg kell alkotni és be kell tartatni azért, hogy mindekinek öröm legyen ebben a szabályok által biztonságos és feszélytelen rendszerben létezni.

Tehát a kölyök képzésében az első lépés a tetsző dolgok dícsérése és a nem tetsző dolgok tiltása. A kényszeres ülni és behívás (Gyere ide!) tanítás helyett inkább kezdjünk valami sokkal kellemesebbel. Már a megerősítéssel célzottan képezzük a kutyánkat. 


A behívás megerősítése

Alap esetben, amikor a kölyök az otthonunkba kerül, akkor még a fenekén a tojáshéj. Napról napra fejlődik és bontogatja szárnyait. Napok alatt mi gazdik leszünk a biztos pont az életében. Erősebb benne a valahová tartozni akarás mint bármikor máskor. Kicsi és védtelen nélkülünk és ezt ő ösztönből tudja. Tehát ösztönből jön-megy a gazdi után. Az első pár hétben szívet melengetően cuki, hogy le sem lehet vakarni és ezt kell a javunkra fordítanunk! Ezt hívjuk a kívánt viselkedés megerősítésének.

Használj ki minden lehetséges alkalmat, amikor kölyök távolabb van tőled. Amikor alszik, akkor tilos hívogatni! De ha ébren van és kivételesen nem veled van elfoglalva, akkor kapva kapj az alakalmon és hívd oda magadhoz! Nem kell feltétlenül minden behívásért jutalomfalattal agyon tömni. Egy hatalmas dicséret és kevéske játék (együtt szaladtok pár lépést és utána meg dögönyözöd) tökéletes megoldás. Ugyan is, ha tele tömöd kajával, akkor annak igen gyakran hányás a vége.

Az első pár hétben minden séta és együtt lét közben semmi más dolgod nincs tanítási szempontból, mint hogy a behíváshoz hasonlóan erősíted azokat a viselkedési formákat, amik tetszenek. Például, ha leül (egyenlőre kérés nélkül) akkor mondod neki, hogy "ÜL!", kapja a jutit és a dicséretet. Így kondicionáljuk már kölyök korban a vezényszavakat. Később 3-4 hónaposan, lassacskán felcserélhető lesz. Előbb mondod, hogy "ÜL!", aztán amikor leült, csak akkor kapja a jutit és a dicséretet. De ekkor sem lehetnek elvárásaid. Inkább gyakorolj vele apró etapokban és ne egyben sokat!

Minden számodra tetsző dologgal kapcsolatosan - ül, pacsi, fekszik, figyel...stb.- ezt a folyamatot kell végig vinned!

Egy jó tanács:

MINDIG, MINDENHOL LEGYEN NÁLAD JUTALOMFALAT ÉS VALAMILYEN JÁTÉK, HOGY 0-24-BEN KÉSZEN ÁLLJ A JUTALMAZÁSRA ÉS EGY JÓ JÁTÉKRA!


Életmód

A kölyök a velünk töltött időben nem csak az általunk tanított feladatokat tanulja meg. Hiszen ott vannak a cikk elején említett szabályok is, amiket be kell vezetni az első pillanattól kezdve. Ilyen például az, hogy feljöhet-e a kanapéra vagy sem, vagy hogy bemehet-e minden helyiségbe a házban, egyáltalán bejöhet-e a házba, felugrálhat-e emberekre...stb. Ezen kívül pedig ott vannak az alapszabályok, amit minden rendes kutya-gazda betart és betartat. Ezeket mindenképp olvasd el: Alapszabályok.

A szabályokon kívül pedig ott vannak még az akarva, akaratlanul megjelenő szertartások. Ezek nem is feltétlenül időhöz kötött dolgok. Amikor visszük sétálni az ebeket - mindig változó időben- akkor mindig ugyan az a kabát van rajtam. A zipp-zárjának hangját már messziről megismerik. Ez a hang, ami biztosan jelzi nekik, hogy sétálni indulunk. Ott van az esti kaja szertartás, ami szintén nem időhöz kötött. A kajával kapcsolatosan két jelet tanultak meg. Az egyik, amikor az előszobában letesszük a fém tálat a földre, amiben a kajájuk van, a másik pedig amikor este felkapcsoljuk a kültéri lámpát, ahol etetni szoktunk. A leginkább alapvető szertartás az, amikor leemeled a fogasról a nyakörvet és a pórázt. A kutya a feje tetején fog pörögni az izgatottságtól, amikor ennek tudatára ébred, hogy ez bizony a sétát jelenti.

Kezdd el tudatosan beépíteni az életetekbe, a mindennapkban alkalmazni a fent olvasottakat és ezzel megteszed a kezdő lépéseket, a tökéletesen megalapozott kapcsolat érdekében.

Légy türelmes és mindent csinálj a lehető legtermészetesebben!

Ne feledd sokszor gyakorolj, keveset!


© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!