Az engedelmesség (alapok)

2020.05.05
kép: pinterest
kép: pinterest

Az engedelmesség, egy összetett dolog, kéz a kézben jár az életmóddal. az életmóddal amit a kutyával folytatsz. Ha a kutyád kézben tartott, jól szocializált és nincs kérdése a felől, hogy Te vagy a vezetője, akkor az engedelmesség már csak “kézügyesség” és sok tanítás/gyakorlás kérdése.

Ezért gondolom (...és tapasztalom is, 5 "bolhás" gazdijaként) az, hogy az engedelmesség kívánt szintjének eléréséhez muszáj rendet tartanunk az életmódunkban is. Tényleg nem működik az egyik a másik nélkül. Ha otthon a kutya diktálja a szabályokat, akkor miért is adná át neked a stafétát, amikor kiviszed sétálni? Te elfogadnál utasításokat egy olyan kollégától, aki "rangban" alattad áll...hát én biztos nem. Miért is tennéd, hiszen ott van a  főnök, majd ő kiosztja a feladatokat...és a jó munkavállaló fölfelé nem kérdez. Ugyan ennek a hierarchikus rendnek kell meglennie kutya és gazdája között. Ezt viszont erőszak nélkül szeretnénk elérni. Igaz?

Ahogyan el kell választanunk az engedelmességet az életmódtól, úgy meg kell különböztetnünk a szabályt és a feladatot! A szabály az életmód rész alapja, a feladat pedig az engedelmességé. Fontos, hogy tudd mi a különbség, hogy meg értsd a lényt akivel együtt élsz, hogy milyen kihágása miből fakad és azt, hogyan tudod korrigálni, hogyan tudsz élhető és kényelmes korlátokat bevezetni! 

A szabályok és a feladatok megkülönböztetésére egy egyszerű példát hozok. Busszal szeretnék eljutni A-ból B-be. Ha van jegyem, nem kapok sem büntetést, sem dicséretet. Ha nincs jegyem, akkor viszont meg fognak büntetni érte.

Hasonlóan egyszerűen működik ez a kutyákkal történő együttélésünk során is.

A szabály:

Van egy adott szabályom (szigorúan ösztön alapokon nyugvó szabálynak kell lennie - bővebben, az életmód részben), amit egyik napról/pillanatról a másikra bevezetek a mindennapokba. Elkezdem betartatni a kutyával. Ennek természetesen lesz némi átfutási ideje a kutya agyában/szokásaiban. Amennyiben a már ismert szabályt a kutyám, valami kósza gondolatától vezérelve nem tartja be, akkor jön a büntetés. (A büntiről bővebben az életmód részben.) Ha betartja az adott szabályt, akkor nem történik semmi. Nincs sem bünti, sem dicséret! Pont mint a buszon, van jegyem, így nyugodt szívvel utazhatok tovább. Nincs sem dícséret, sem büntetés.

A feladat:

A feladatot szintén könnyű megkülönböztetni a szabálytól. Először is meg kell tanítanom a kutyának. (Ez egy jóval hosszabb folyamat, mint a szabály bevezetése.) Amikor még a kutya nem tudja az adott feladatot, nem járhat érte a büntetés, hiszen az még csak a "tanuló" szakasz. Amikor viszont van egy-egy sikeres feladat végrehajtása, akkor hatalmas dicséretet kell kapnia érte

Amikor a kutya már alaposan ismer egy feladatot, de ennek ellenére nem hajtja végre, úgy erős a valószínűsége, hogy életmód-beli problémával állunk szemben, így ebben az esetben sem tartom feltétlenül jó megoldásnak a büntetést, hiszen nem a feladathoz kapcsolódik a hiba. Ilyen esetben kicsit szigorúbban kiadva a vezényszót, de megcsináltatom vele. A következetességet segítségül hívva "átütöm" rajta azt amit kértem. 

Tehát az engedelmesség rész alatt első sorban a már megtanított, illetve megtanult feladatok végrehajtását értjük!

Mi lehet feladat?

Az alap engedelmes feladatokon túl (lábhoz, ül, fekszik, marad, hozd, trükkök...stb.) bármi, amire a kutya a fizikailag képes és nem terheli rommá. Tehát, ha kitalálom, hogy meg akarom tanítani a kutyámat "kézen járni", akkor valaki jöjjön oda és verjen nyakon, mivel a kutya ugyan alkalmas rá, hogy megtanulja és meg is tegye, de ez sem a könyökének, sem a gerincének nem tesz jót. Anatómiailag képes rá, de nem erre termett!

A feladatok tanításának megkezdése előtt:

 • Vedd figyelembe az életkorát, a méreteit, az ezekből adódó képességeit!
 • Próbálj olyan feladatot kitalálni, amúgy is közel áll a kutyához (ha szeret labdázni, akkor könnyedén taníthatsz neki labdás feladatokat)!
 • Lehetőleg "egymásra épülő modulokban" tanítsd a kutyát, ne akarj egyszerre mindent megtanítani neki! 


Készíts listát!

Azt szoktam javasolni, hogy készíts egy két oszlopos listát, hogy mit akarsz megtanítani a kutyának. Az egyik oszlopban legyenek az alap engedelmes feladatok, a másikban pedig a trükkök.

Példa lista:

Alap engedelmes feladatok, amikre tényleg szükségünk lesz a mindennapokban:

 • figyelj
 • ül
 • fekszik
 • marad
 • gyere
 • gyere ide 
 • mellém
 • hozd

A trükkök, amikre nagyon vágyom, hogy tudja a kutyám:

 • ha kisterpeszben állok feküdjön be a lábaim közé
 • kerüljön meg
 • pacsi
 • szlalomozzon a lábam között, miközben én lassan sétálok
 • pakolja a játékait egy kosárba
 • ...stb.

Amikor megvan a listád gondold végig, hogy mi a fontossági sorrend és a szerint haladj!

Ha nem tudsz kiigazodni, írj bátran. Segítek!

FONTOS! 

CSAK AKKOR FOGLALKOZZ A KUTYA TANÍTÁSÁVAL, HA TÉNYLEG VELE TUDSZ LENNI FEJBEN! HA NEM, AKKOR INKÁBB IKTASS BE EGY LAZA SÉTÁT ÉS ARRA A NAPRA HAGYD A TANÍTÁST A FRANCBA!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!