A kutya tanítási folyamata

2020.04.03
kép: pinterest
kép: pinterest

A kutyáknak is a megvan a maga tanulási folyamata, amit első sorban nekünk kell elsajátítanunk ahhoz, hogy sikerrel tanítsuk meg a bolhást a kívánt feladatra.

A folyamat vázlatosan:

  • a feladat mozdulatsorának megtanítása (ezzel egy időben automatikusan megtanulja a feladathoz kötődő kézjelet is)
  • stabilizáljuk a mozdulatsort (dettó stabilizálódik a kézjel is)
  • a vezényszó hozzáfűzése a feladathoz 

A tanítás alapszabályai:

  1. Csak akkor fogj bele, ha tényleg van hozzá türelmed és elegendő időd rá. Kapkodva, kötelességtudatból véletlenül sem állhatsz neki a kutya tanításának, mert csak stresszt okozol mind a kettőtöknek. A tanulás legyen mindig pozitív élmény!
  2. A türelem nem egyenlő a lassúsággal. Amikor tanítod a kutyát tedd azt a lehető legpörgősebben. 
  3. A kutya legyen motivált. Mi a szart jelent a motivált kutya? Legyen éhes...nagyon éhes. Ha tudod, hogy ma este tanulni fogtok, akkor ne reggelizzen, ha holnap reggel tudsz foglalkozni a tanításával, akkor viszont nyugodtan megetetheted előző este, mivel reggelre készen áll majd a jutalomfalat "befogadására". 
  4. Ne told túl! Minden kutyának van megvan a maga tempója, de a kezdetekben mindig csak apránként szabad haladni. Inkább sokszor kicsit, mint egyben nagyot. Egy feladatgyakorlása = 1 alkalom, 1 alkalom= 2-MAX. 15-20 perc, 1 gyakorlat 2-4-max. 6 feladat végrehajtás, aztán szünet (2-3 perc, illetve annyi, amíg a kutya kicsit kifordul a tanulási szituból és mondjuk elmegy tőled fél percre szaglászni), megint egy gyakorlat, és újra szünet, ... és így tovább! FIGYELD A KUTYÁT MIND VÉGIG, HA LÁTOD, HOGY FÁRAD, AKKOR HAGYD ABBA A GYAKORLÁST! 
  5. A gyakorlást mindig egy sikeres feladat végrehajtással zárd le! Utána pedig egy közös szaladgálás vagy egy hatalmas dicséret következzen! Örüljetek egymásnak!

Lássuk a mozdulatsor tanítását!

Legyen a megtanítandó feladat az ültetés. Szembe helyezkedem a kutyával és egy szem jutalomfalatot tartok a kezemben, amit egyenlőre nem kaphat meg. Egy képzeletbeli félkörívet rajzolok a feje felett, amellyel megpróbálom az orrát és a fenekét összekötni. Ha mindent jól csináltam, akkor a kutya elkezdi követni a kezemet és egyszer csak belerogyaszt az állásba, majd leül. És itt a történelmi pillanat, amikor megkaphatja a jutalomfalatot. Ha túl magasra emelem a kezemet, akkor értelemszerűen ugrálni kezd érte. Ha túl alacsonyan akkor, mindenféle hülye pózba tekergeti magát, ami vicces, csak nem hasznos...de tényleg vicces. Ezt a tanítási formát nevezzük megvezetéses tanításnak! Hiszen a szó szoros értelmében az orránál fogva vezetem a kutyát!

Ekkor még csak a dicséretet kapja és a jutalomfalatot, de a vezényszót még nem. 

A mozdulatsor stabilizálása:

Semmi extra. Ugyanúgy járok el mint az előbb, csak minden gördülékenyebb lesz. emelem a kezem és a kutya már pikk-pakk le is ült. Így stabilizálódik egyúttal a kézjel is.

A vezényszó hozzákötése a mozdulatsorhoz:

Na ez már bazi hamar menni fog. Amikor lenyomtuk az egész szeánszot, akkor próbálom minél pontosabban "elkapni" a pillanatot, amikor a kutya feneke földet ér és akkor végre elhangzik a vezényszó: Ül! 

Addig folytatom a tanítást, amíg a feladat atomstabil nem lesz!

Amikor a feladat tényleg frankón működik, MINDIG MINDEN HELYZETBEN, akkor és csak akkor elkezdem FOKOZATOSAN ritkítani a feladatokra járó jutalomfalatok számát. Így szépen lassan kivonva őket a forgalomból.

Javaslom, hogy minden feladat és minden trükk tanítása esetében ezt vagy ehhez nagyon hasonló módon járjatok el! Lehet, hogy lassúnak és szöszölősnek ( mert amúgy az), de megéri az alapozás. Aztán majd ott feszítesz a parkban, vagy futtatón (vagy tök máshol) és nézed, ahogyan egyes gazdik egyre idegesebben = hangosabban próbálják leültetni a kutyájukat! 
© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!