A szobatisztaságra nevelés

2021.01.25
kép: pinterest.com
kép: pinterest.com

Megérkezik, össze-vissza csúszkál a padlón, faltól falig közlekedik, majd szét esik a kíváncsiságtól és a rengeteg új szagtól, a család olvadozik, hogy mennyire cuki, majd egy óra sem telik el és bepisil. A kutyák szobatisztaságra nevelése kulcsfontosságú a zökkenőmentes együttélés megteremtéséhez. Az első és talán éegfontosabb feladatok egyike. A nevét hamarabb fogja tudni, mint azt, hogy mikor és hol végezheti ügyes bajos ügyeit!

Ha szerencsés vagy és a kutyát még kölyökként vetted magadhoz, akkor egyszerűbb a dolgod. Egy tagadhatatlanul hosszú folyamat ez, de olyan tűzkeresztség féle. Mindenkinek át kell esnie rajta! A még szerencsésebbek otthon tudnak maradni egy kis ideig a kölyökkel, mielőtt visszatérnek a normál hétköznapi menetrendjükhöz, így könyebb dolguk lesz.

Ami szükséges:

-lakás előkészítése, megállapodás a családon belül, kutyapelenka

-jutalomfalat, a legcukibb hangszíned

-türelem, kitartás, következetesség

vegyük sorba mindezt.

Előkészületek, megállapodás, kutyapelenka

A lakást nem árt némiképp előkészíteni, hiszen akármilyen gyorsan is tanul a kis kutya eleinte biztosan elő fog fordulni néhány baleset. Például ha van olyan szőnyeg a lakásban, aminek nem eshet baja, akkor azt a kezdeti időszakban jó lesz elpakolni.

Mielőtt megérkezik a kölyök ki kell jelölni, hogy hol legyen a kutyapelenka helye. Meg kell egyeznetek családon belül, hogy mi legyen a pisi/kaki vezényszó. Nem minden kutyanév mellé megfelelő ez a két legkézenfekvőbb vezényszó, így ezt mindenki beszélje át jó előre.

Érdemes lehet végig gondolni azt is, hogy ki mikor tudja kivinni a kutyát. Hasznos, ha már a megérkezés napjától beiktatjuk a kutyát a rendszerünkbe. Reggel hány órától, hány óráig tudok vele kint lenni. Utána mennyi időm van etetni és azután megint pisiltetni. Mikorra érek haza és akkor mennyi időm lesz egy hosszabb détára...stb. Ezt a rendszert annak tudatában kell megalkotni, hogy élete nagy részében én reggel elmegyek dolgozni és csak késő délután, kora este érek csak haza. 

Jutalomfalat,a legcukibb hangszíned

Elég furcsán hangozhat, főleg ha még nem volt kutyád, vagy az előző kutyádat nem így tanítottad szobatisztaságra, hogy bizony a jutifalat nagyon is szükséges. Mi emberek is kapunk dicséretet amikor picik vagyunk és elkezdjük használni a bilit. A kutyáknak is ugyanúgy szükségük van a dicséretre, és ha már pozitívan erősítjük a kutyánkban a pozitív viselkedés formát, akkor miért is ne "égethetnénk be" egy-egy vezényszót a pisilésre és kakilásra.

A gyakorlatban talán még bizarrabnak tűnhet a jutalmazás kivitelezése, mivel a mikor a gyerekünket szoktatjuk szobatisztaságra, akármilyen ügyes nem nyomunk nyalókát a kezébe, amikor épp a bilin foglal helyet. A kutyáknál azonban ez másképp van. Miközben végzi a kis vagy épp a nagy dolgát, közben mondjuk neki az adott vezényszót, a dicséretet és a jutalomfalatot. Vegyünk egy példát:

A kutyám pisil én már mondom is, hogy - Pisi! Szuper! Pisi! Azaz! és mind e közben már nyomom is szájába a jutalomfalatot. (Kölyök korban a jutifalat mérete és mértéke kiemelkedően fontos, hogy a kutyához igazítsuk!) Ha kis dologról, ha nagy dologról van szó, nem számít, amíg a kutyám be nem fejezte én addig dicsérem és apránként adagolom a jutalomfalatot. Nem nyúlok hozzá, nem simogatom meg közben, de folymatosan kondicionálom a vezényszót!

Türelem, kitartás, következetesség

Amíg a kutya nem lesz szobatiszta, addig türelemmel kell kezelned a kérdést, mivel ezt sajnos nem lehet siettetni. Kitartóan és következetesen kell pakolgatnod a kiskutyát a pelenkára, amíg magától rá nem jön és meg nem szokja, hogy az az a hely ahol elvégezheti a dolgát.

Ahogy a kölyök beteszi a lábát a lakásba várható, hogy az izgatottságtól és az örömtől beindul az emésztése, a kiválasztása és oda csurizik valahová. Már akkor jól meg kell figyelned, hogy milyen testtartást vesz fel. Esetleg begörnyed, vagy kinyújtja magát és guggol. Gyakran előfordul, hogy helyet keresve elkezd egyhelyben körözni, forgolódni, vagy izgatottan mászkál, esetleg nyüszög és szaglássza a padlót. Tehát figyeld az előjeleket! Amikor ezt észre veszed, akkor felkapod a kiskutyát ráteszed a pelusra. Közben mehet a pozitív megerősítés rituáléja. Dicséret, vezényszó, dicséret, jutalomfalat, vezényszó, dicséret....stb.

Mikor számíthatunk rá biztosan, hogy a kölyök kutyának el kell végeznie a dolgát?

MINDEN!!! Evés, ivás, szundítás, játék előtt és után, valamint ha valaki hazaér esetleg vendégek jönnek. Ebből gondolom mindenki levonta a következtetést, hogy a kiskutyák igen gyakran ürítenek. Ha szorgalmasak vagyunk és minden ilyen alakalom előtt és után kivisszük a szabadba, akkor nagyon hamar érhetünk el sikereket. Amikor ilyenesetben nincs időnk kivinni, vagy még nem lehet, mert nincsenek meg a kötelező oltásai, még mindig ott a kutyapelus, amire gyorsan rátehetjük. Ezzel a rendszerrel a kutyapelenkát már csak az otthon egyedül töltött időben fogja használni, amíg ki nem alakul az órákig vizelet és széklet megtartó képessége. A kiskutyától semmi esetre sem várható el, hogy kibírja ugyan annyi ideig mint egy felnőtt kutya. Ahogy nő a kölyök, úgy ez az idő fokozatosan tolódik ki, de legyünk türelemmel és maradjunk következetesek.

Örömpisilés

A kutyáknál nem feltétlenül a kölyök korra jellemző, viszonylag sokáig jelentkezhet akár 10-24 hónapos korukig. Amikor a gazdi hazaér bepisilnek örümökben. Ilyenkor csupán az történik, hogy a kutyának tele van a hólyagja és a nagy örömködés közepette egyszerűen nem bírja már visszatartani. Ha ez rendszeresen előfordul, akkor amikor hazaérsz azonnal fogd magad és engedd/ vidd ki. E közben ne hajolj le hozzá, ne borulj a nyakába. A cél az, hogy higgadtabban fogadja azt, hogy hazaértél. Majd amikor elvégezte a dolgát, odahívod és szétörülhetitek magatokat egymásnak, na meg annak, hogy ez az adag nem a padlóra, hanem a fűre került. (A helyes üdvözlésről bővebben: Alapszabályok)

FONTOS!

A szobatisztaságra való neveléskor a kölyök életében semmi helye büntetésnek. Ha kutyát akartál, akkor tudnod kellett, hogy a kölyök kor része, hogy nem szobatiszta! Ezért nem büntetheted!

Legyetek kitartóak következetesek és türelmesek!

Hamar elmúlik ez az időszak és talán nincs olyan feladat vagy szabály, aminek ennyire fontos lenne a megalapozása, mint a szobatisztaságé!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!