A "Lábhoz" vezényszó tanítása!

2021.03.30
kép: showandsportstore.weebly.com
kép: showandsportstore.weebly.com

Mint minden vezényszó tanítási metódusában, így a "lábhoz-nál" is először a mozdulatsort tanítjuk meg a kutyának. Az első, amit megtanítjuk, hogy kerüljön meg minket, majd a bal lábunk mellett kössön ki. Jöhet a vezényszó. Utána tanítjuk meg azt, hogy amikor láb mellé ér, akkor üljön is le. Ezt követően pedig a feladatot mozgás közben is gyakoroltatjuk.

Ennek a feladatnak a tanításához megdöbbentően sok jutalomfalatra lesz szükséged. Ha nem egy zabagép a kutyád, akkor a kedvence játékával próbáld motiválni! Nem egy hét alatt fogod elérni a kívánt eredményt és apró lépésekben kell haladnod! Ennyit a negatívumokról!

Vágjunk bele!

A tanítási folyamat lépésekben:

kép: showandsportstoreweebly.com
kép: showandsportstoreweebly.com

1., Lehetőleg legyen veled szemben a kutya. A jobb kezedbe fogj egy szem jutalomfalatot, majd mutasd meg a kutyának és vezesd körbe vele a lábaid körül. Közben rakd át a jobb kezedből a balba a falatot. Majd, amikor a kutya a baloldaladra ér, kapja is meg a jutalomfalatot egy kis dicsérettel egyetemben. Eleinte csak ezt a mozdulatsort gyakorold a kutyával. Pár alkalom után, már hozzá kötheted a vezényszót is. "LÁBHOZ!" Ezt nem is kell túl gyakorolni, mivel nem ez a teljes feladat.. Meglátod majd, hogy nagyon hamar rájön a kutya, hogy mit is vársz tőle.

2., Amikor az alapok stabilizálódtak (nem kell minden alkalommal körbe vezetni a kutyát, ha nem már jóformán magától kerül meg) már tovább is fejlesztheted a feladatot. Amikor lábmellé kerül, akkor üljön is le és tartósan maradjon is ott. A vezényszó ez esetben is a "LÁBHOZ!" lesz. Az ültetés eléréséhez a jutalomfalatot kicsit magasabbra húzod fel. Eleinte hozzá fűzöd az "ÜL!" vezényszót, ami a későbbiekben elmarad.

3., A gyakorlás előrehaladtával, egyszer csak kiadod a vezényszót, majd magától megkerül és le is ül melléd. Ekkor jöhet a következő lépés, hogy kitold azt az időt amíg melletted ül nyugodtan. Ezt úgy érheted el, hogy ismételgeted a "LÁBHOZ!" vezényszót amikor szépen melletted ül a kutya és "tömöd" juti falattal.

4., Végül, de nem utolsó sorban az utolsó tanítási fázis, amikor a kutyával egyetemben elindultok. Tartod a vezényszót, tartod az alakzatot->a kutya szépen jön melletted és lehetőleg végig a szemedbe néz. A tanítás ezen szakaszában is türelmesen kell eljárnod. Nem baj, ha hibáztok. Azonban figyelj oda, hogy a hibás feladatvégrehajtásra, ne kapjon falatot.

kép: knowhau.pl
kép: knowhau.pl

Ha irányváltásra kerül a sor, akkor előtte mindig add ki a vezényszót és csak utána fordulj. Így közlöd a kutyával, hogy fokozott figyelemmel kövessen, hiszen irányváltás következik.

Javaslom, hogy amikor az utolsó tanítási fázishoz érkezel, még otthon is tégy nyakörvet és fix pórázt a kutyára, hogy minél kisebb hibával tanulja meg a feladatot.

Mint minden feladat tanítása esetében, így ennél is egy jó nagy játékkal zárd le a gyakorlást!

A gyakorlási metódus elsajátításához kérlek olvasd el ezt a cikket, hogy tisztában légy vele, hogy leszel a kutyád számára a legjobb tanár a világon!

Jó gyakorlást kívánok!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!