Alapszabályok... a szabadsághoz vezető út!

2021.01.05
kép: pinterest
kép: pinterest

Figyelem hosszabb cikk következik! Légy erős! Olvasd végig, ugyanis a szabályok ismerete nélkül nem tudsz beszállni a játékba! Pontosan olyan póráz végén loholó, trappoló etetőgép leszel mint a többiek...amilyenné nem akarsz válni!

A szabályok életünket a normál mederben tartó korlátok. Ugyan mi emberek nem falkába, hanem családban gondolkozunk, de a családon belül is betartunk bizonyos szabályokat és be is tartatunk szabályokat. 

A kutyák együttélési formája a falka. A falkán belül, ahogy mondani szokás, farkas törvények uralkodnak. Ezek a falkán belüli szabályok biztosítják a rendet, a fegyelmet, a biztonságot és úgy egészében a falka túlélését. Mivel a mai napig élnek farkasok a Földön, így azt kell mondanom, hogy a rendszer amit kialakítottak, a szabályok amiket tartanak és tartatnak egymással a sikerük záloga. Gondolj csak a dinókra...hallottál valaha akár egy dinó szabályt is? Tehát, ha egészséges lelkivilágú kutyával akarunk együtt élni, ráadásul kényelmesen, akkor tisztában kell lennünk vele, hogy nem csupán ajánlott a szabályozás, hanem SZÜKSÉGES IS! Természetesen nem túlszabályozásra gondolok és legfőképpen nem a kutya fizikai fenyítésére!!!

Jöjjön a fekete leves! 

A SZABÁLYOKAT A BEVEZETÉSÜKTŐL SZÁMÍTVA A KUTYA ÉLETE VÉGÉIG BETARTJUK ÉS BE IS TARTATJUK!!! 

  • A táplálkozási sorrend
  • A kapun történő átlépés
  • A póráz szabály
  • Az üdvözlés 

Az alapvető szabályok a falkában:Az etetési szabály:

Hogy pontosan minek is az etetési szabály? Azért mert a táplálkozási sorrend sem mindegy, egy falkában. Pont mint a családban. Mit szólna Anyukád, ha kaja közben masszívan túrnád az orrodat? Nah ugye, hogy Neked is van étkezési szabályod!

A kutyák esetében ez sokkal egyszerűbb mint nálunk. Az egyik alapvetése az etetésnek, hogy akkor eszik az ebzet amikor én megengedem neki. Ez történhet feladat alapon pl.: kap egy vezényszót -> Ül!-> és utána, amikor azt mondom okos vagy ehetsz vagy mit tudom én, akkor vetheti rá magát a kajára. 

A másik verzió az ösztön alapú etetés és mindenkit biztatnék, hogy így etessen, mert sokkal  közelebb áll a kutya lelkivilágához, hiszen ösztönlény. Az ösztönalapú etetés esetében fogom a kaját leteszem és ha rámozdul, "elmorgom" a közeléből. Ha nagyon ragaszkodik hozzá valaki csinálhat úgy, mintha bele is enne. Az enyémek nem hitték el, szóval maradt a hörgős-morgós jelenet, közben villámokat szór a szemem és ha kell egy ujjal (szörnyű fenyítés képpen) meg is bököm az oldalukat vagy, a vállukat. Majd pár másodperc múlva, mint aki jól végezte dolgát lefordulok a kajáról és otthagyom. Jöhet a blöki, eszik és story vége. 

Ezzel is demonstrálok. Ugyanis én vagyok a falkám vezetője, ezt fontos non-stop finoman, de fitoktatni, így én eszem először és csak amikor én jól laktam, akkor jöhetnek ők enni. Az egyik fontos momentum! Kézből kapják az eledelt. Nem kérek semmilyen feladatot, csak tartom a kezem megnézem az aktuális falatot és amikor odanyújtom (ez alkalommal sincs “Tiéd!”, “Ehetsz!” vagy hasonló vezényszavak), akkor elveheti. 

Hozzáteszem ha valakinek már van kialakított etetési rítusa amit a kutya feladatra végez de SOSEM hibázik bele, akkor ne piszkálja a dolgot! kép:dogwatch.com
kép:dogwatch.com

A kapu szabály:

Én lépek ki először a kapun és pont. Nincs DE meg, CSAK vagy KIVÉTELESEN!

Ha van velem valaki, ha nő, ha férfi, akkor ő lép ki először, majd én és utána a "szőrös banda". Én vagyok a vezető, én tudom helyesen felmérni a terepet, átlátni a forgalmi szitukat...stb. Ez esetben is demonstrálok!

Csak hogy véletlenül se legyen egyszerű, a kapu szabály esetében is megkülönböztetünk ösztön és feladat alapú szabályt.

A feladat alapút annak ajánlom, aki nem bírja el a kutyáját. Majd rájössz miért mondom!

Tehát a feladat, hogy a Bolhás ül a kapun belül én kilépek, körbenézek és amikor hívom, akkor jöhet. Kezdetben legyen rajta póráz! Ha nem sikerül, mert a kutya kijön, akkor fogom visszaültetem, bemegyek én is és kezdem újra! NINCS "MARAD!" VEZÉNYSZÓ!!! Az tökre más feladatot jelent.

Feladatalapon ugyan ez a móka, csak nincs ültetés. Melegen ajánlom, hogy ez esetben is legyen rajta póráz. Simán kijövök a kapun és ha a kutyus kilép esetleg kirohan előttem, akkor megfogom a grabancánál és nemes egyszerűséggel visszapakolom! Egy büdös szó nélkül! Nem kell a szájtépés, meg a leba**csi. Ha nagyon beszélni akarsz, akkor egy hiteles ( nem hangos, hanem hiteles) NEM! tiltószó mehet mellé! Majd belépek a kapun és kezdem elölről. Természetesen addig csinálom, amíg le nem esik neki a fatantusz.

Na ha eddig nem vetted volna észre hány kapu is van a környezetedben, majd most rájössz...minden küszöbbel vagy egyéb cuccal egymástól elválasztott helyiség és szintkülönbség kapunak minősül, pl: járda szegély is, szoba küszöb is, a csomagtartó pereme, minden hasonló is, amit nem akarom, hogy engedély nélkül átlépjen!!! 

kép: youtube.com
kép: youtube.com

A póráz szabály:

Ha eddig kedvelted a kutya sétáltatást, majd most elmúlik... egy kis időre! DE! Amint rendesen csinálod, “újra kisüt a nap” és nem fog kelleni azon vergődnöd, hogy húz az a büdös dög, folyton össze-vissza cikázik...stb. Ha jól összerakod a szabályokat és következetesen tartatod is őket úgy fogsz járni mint mi. Egy szép napján minden évnek eljön a nap, hogy megyünk a kötelező oltásra és ott állunk mint két ketyós, hogy hova fenébe tökítettem el a pórázokat és a nyakörveket. Nem kell nem használjuk, csak jeles napokon, mert minden megy nélkülük! A szabályoknak köszönhetően!

Na de térjünk vissza a póráz szabályra!
Fogom az állatot és felszerszámozom. Jó hír, hogy nincs ösztön vagy feladat alapú. Itt akció van amit baromi gyors reakció kell, hogy kövessen. Előre elhatározom magamban, hogy mostantól csak a bal vagy a jobb oldalamon közlekedhet a kutya. Viszlát ide-oda cikázó séták!
Szóval elindulok és hopp... a Büdöske már tör is előre. Mire én, egy igencsak határozott mozdulattal megrántom a pórázt (közepes erővel megrántom, nem húzom, nem csapkodom mint a kocsis a ló hátát, hanem belerántok mint amikor elakad a hosszabbító vagy az a tetves slag). Ezt a rántást mindig egy “Nem!” tiltószó kíséretében eszközölöm! Félreértés ne essék, nem kinyírni akarom a kutyát, hanem határozottan felhívni a figyelmét arra, hogy tökre nem helyes a viselkedése. Amint szépen jön mellettem, akkor viszont megdicsérem és rögvest fűzök hozzá egy vezényszót pl.: mellém, velem, séta...stb. Ezt is következetesen végigviszem és végül nagyon hamar (2-3 hét alatt) beáll a rend a buksijában. FONTOS! Légy akármilyen fáradt vagy nyűgös nem engedhetsz a kutya akaratának, mert azzal a “tollvonással” húzod át az addigi munkádat minden téren. Sőt tovább megyek, ha van egy szemfüles, domináns hajlamú kutyád,aki hamar észreveszi a hibáidat, akkor ezt úgy fogja értelmezni, hogy akkor a többi szabályra is tehet magasról, hiszen újra nála a staféta. Ez, pedig ugyan úgy igaz a többi szabály be nem tartásának esetében is! Ezt bátran hidd el, tapasztalatból beszélek és sírtam én eleget a kis genyók miatt. minden esetben én voltam a hülye. Az egyik oldalon izmoztam mint az állat, a másikon meg olyan lettem mint a puding és ez a következetlenségem durván vissza is ütött!

 
Nem vagyok irányítás mániás vagy ilyesmi csak nem engedhetem meg magamnak, (ahogyan egyetlen egy gazdi sem tehetné), hogy kiengedjem a kezemből a gyeplőt. Ez az Ő érdekük! Felelősséggel tartozunk értük. Ha képtelenek vagyunk a rendszert, amelyben egészséges egységként élhetünk együtt felépíteni és fenntartani, akkor alkalmatlanok vagyunk a kutyatartásra.
Észre sem fogod venni milyen hamar az életed részévé fognak válni a szabályok és amikor nálad már kialakultak a dolgok és meglátsz egy nem épp szabálykövető gazdit a kutyájával...megjön majd az érzés, hogy megérte! Nem akarod majd feladni a szabályokat. Rájössz, hogy általuk lesz a kapcsolatotok az a kapcsolat, amire mindig is vágytál!
Hajrá szabályok,éljenek a sajtkészítők és a következetesség! 
kép: pinterest
kép: pinterest

 

Az üdvözlési-, hazaérkezési-, vagy 5 perces szabály:

Figyeld meg a kutyát és magadat, hogy mi játszódik le, amikor hazaérsz. Megvan? Szuper! Akkor mondom a megoldást!

Hazaérek, nem szólok hozzájuk, nincs simike, meg milyen napotok volt Drágáim...bla-bla-bla! Nincs kommunikáció! Bemegyek a házba, lepakolok, átöltözöm és amikor látom, hogy visszatértek a kutyák a jól megszokott teendőjükhöz ( valahol elnyúlva döglenek) és én úgy döntök, hogy üdvözölni akarom őket, akkor odahívom a díszes kompániát és így az általam jónak látott időpontban örülhetünk egymásnak. Nah, ennek mi a gyakorlati haszna? A kérdés jogos is lehet, már mondom is. Például hazaérkezvén a naaagy pénteki bevásárlással nem esek pofára 5 kutyában. A nagyon nem kutyázós ruháim megússzák tisztán...stb., DE a lényeg, hogy megint csak demonstrálok előttük!

Nem vagyok irányítás mániás vagy ilyesmi csak nem engedhetem meg magamnak, (ahogyan egyetlen egy gazdi sem tehetné), hogy kiengedjem a kezemből a gyeplőt. Ez az Ő érdekük! Felelősséggel tartozunk értük. Ha képtelenek vagyunk a rendszert, amelyben egészséges egységként élhetünk együtt felépíteni és fenntartani, akkor alkalmatlanok vagyunk a kutyatartásra.

Észre sem fogod venni milyen hamar az életed részévé fognak válni a szabályok és amikor nálad már kialakultak a dolgok és meglátsz egy nem épp szabálykövető gazdit a kutyájával...megjön majd az érzés, hogy megérte! Nem akarod majd feladni a szabályokat. Rájössz, hogy általuk lesz a kapcsolatotok az a kapcsolat, amire mindig is vágytál!


Ha kérdésed van, keress bátran!

e-mail: info@otthonikutyasuli.hu

Facebook

Instagram

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!