De hát ÚGY néz! Avagy hogyan etess az asztaltól kutyát!

2021.02.20
kép: top5.com
kép: top5.com

De hát "úgy" néz!

Most egy percre képzeld el, hogy kutya vagy! Valamelyik ember, akivel együtt élsz az étkező asztalra emeli az evő edényét és leül elé. Eszik. Mi lenne az a megoldó kulcs, amivel el tudnád érni az emberednél, hogy adjon neked is?

Ezen a ponton ne is olvass tovább, először is írd meg kommentbe -akár egy szóban- te hogyan vennéd rá az emberedet, hogy etessen az asztaltól, baromi kíváncsi vagyok!

Nos; amit a saját kutyáinkon látok, az igazán meggyőző! Szerintem én az ő példájukon indulnék el, mivel látom, hogy milyen nagy sikerrel alkalmazzák - MÁSOKON! - mi már csak röhögünk, hogy mennyire szemérmetlenek. Először bevetnek minden trükköt, feladatot, ami csak eszükbe jut. Kérte a franc, hogy csináljanak bármit, de bepróbálkoznak, hátha kapnak valamit jutalom gyanánt -innen tudod meg, hogy melyek azok a trükkök és/vagy feladatok, amiket jól megalapozva megtanítottál nekik korábban. És mint említettem MÁSOKNÁL ez nagyon is jól működő szisztéma.

A trükkök után kerül sor a boci szem és az oldalra billentett fej kombinációjára. Ezt követi a végtelenül cuki mancsolás és a halk nyüszögés. A pont az i-n, amikor is az öledbe hajtja valamelyik a fejét -ha nyáladzós típus a kutyád még jobb- nyüszög, de már nem mancsol. Forgatja a szemeit, nyugton áll vagy ül melletted, olyan szemkontaktussal amire minden kutyás vágyik. És... Tádááá! A szemed előtt ölt testet a tökéletes éheztetett kutya ábrázat!


kép: tendencee.com.br
kép: tendencee.com.br

És itt jön a lényeg!

Ha bármelyik általuk bedobott praktikára kapnak egy árva falatot is, VESZTETTÉL! Kutya-gazdi 1:0! Olyan ez, mint egy "kutya bűbáj"! Ellen kell állnod neki!

Sajnos az általános tapasztalatom az, hogy a háztartásokban csak úgy hullik alá a mennyei manna. De miért is? Csak azért, mert úgy néz...! Hogyan? Ahogy az előbb leírtam? Ez nem mást mint gazdi kondícionálás. Ilyenkor a kutya tanít meg Téged egy számára kimondottan kellemes feladatra.

Kutya fejjel:

Figyelj Ember! Amikor idejövök hozzád és leülök eléd, hatalmasra nyitott szemekkel - ez a kutya jele a számunkra- akkor te adsz a kajádból. Aztán nyüszögök is kicsit, meg mancsolok és ez a második jel, mondhatni vezényszó, hogy adj még! És rendkívül sokan estek abba hibába, hogy szépen megtanuljátok a feladatot.

kép: huffingtonpost.com
kép: huffingtonpost.com

A kutyák megfigyelő képessége az idők során tökéletesre csiszolódott, hogy minimális testi- és mimikai jelekkel is képesek legyenek kommunikálni egymással. De azt is megtanulják pikk-pakk, hogy mi emberek milyen jelekre, hogyan reagálunk. Első sorban ők is utánzással tanulnak már az alomban, majd a falkában. Ezért fontos, hogy az adott dolgokat jól megfigyeljék, hisz az életük is múlhat rajta, ha nem jól utánoznak, mert nem jó megfigyelők. Így az egyik legfontosabb megoldókulcsa minden kutyának a megfigyelés.

Tehát már kölyökként "úgy" néz. Látja az arcunkon a mosolyt, illetve még megerősítést is kap az adott helyzetben. Persze, hogy hamar leesik neki a fatantusz, hogy ha tágranyílt pupillákat mereszt az ember felé, az fini falatokat jelent. Ha ilyen gyorsan és könnyen tanulná meg mindegyik, hogy mit jelent a "Gyere ide!"... óóó milyen varázslatosan könnyű dolgunk lenne! De ez esetben egy ösztönről, a zsákményszerző ösztönről van szó. Ezért Kedves Olvasó ha jobb gazdivá szeretnél válni, egy jobb kutya-gazdi kapcsolattal, mostantól az sem mindegy, hogyan eteted a kutyádat az asztalról, ha egyáltalán folytatod ezt a jövőben.

Hogy mi a megoldás? A következetesség!

Ha oda sem engeded:

Ezt úgy érheted el, hogy már amikor elindul az asztal felé elküldöd, letiltod. Fogod magad és határozottan közlöd, hogy menjen el! Ezzel nem bántod, ugyanúgy családtag marad, csak meghúzol eg y határt. Egy határt amivel azt mondod neki, hogy Te feljebb állsza a ranglétrán és a kajával kapcsolatosan nincs kec-mec. Te eszel először, ő csak utaána. Ezt tartsd be következetesen és egy idő után meg sem fogja próbálni, hogy bevesse a cuki kutya arzenált.

((((Nekem a kedvencem, hogy elmorgom. Igen jól olvasod. Lehajolok kissé, mélyen a szemébe nézek, kicsit vicsorítok is és morogni kezdek. Kívülről baromi viccesen néz ki, de a kutya számára egyértelmű üzenet. Menj innen ez az én kajám.))))

Mi van ha nekem tetszik, hogy együtt eszünk?

Ezzel sincsen semmi probléma. De nem maradhat tét nélkül a játszma. Kérj egy feladatot, mielőtt megkapja az adott falatot. Nem éri kár sem őt sem téged. Fogd fel ezt is egy gyakorlásnak. Például kérd meg, hogy feküdjön le. Majd hopp, repülhet is a falat. Vagy ha épp a szemkontaktust gyakoroljátok, ideális a helyzet. Mondd, hogy "Figyelj!", számolj magadban egy keveset, vagy épp többet attól függően, hogy mennyire megy már a feladat és repülhet a falat. Csak ne mindig ugygan az legyen a feladat, mert akkor ott vagy ahol a part szakad.

kép: boredpanda.com
kép: boredpanda.com

Hozzáteszem, hogy a mi falkánk annyira erős egyéniségekből áll össze, hogy nem is engedhetünk meg magunknak ilyesmit. Az élet minden területén demonstrálunk orrvérzésig, mivel ha csak apróságnak tűnő dolgokban is, de folyton ránk próbálnak. Hátha meggyengült a vezetés. Ezért ha szeretnénk sem hagyhatjuk, hogy az asztalról bármit is kapjanak. Egyszerűen a hierarchiában betöltött szerepünk mélyzuhanásba kezdene. Ez pedig nem tesz jót sem a behívásnak, sem pedig az engedelmes résznek vagy épp a játék területnek. Röviden nem hallgatnának ránk úgy mint most. A fejünkre nőnének. Azt pedig nem kockáztatjuk!

Tudom, hogy a kutyák annyira cukik és annyira úúúgy néznek, de ha végig gondolod a leírtakat, akkor rájöhetsz, hogy nem csak és kizárólag a mardosó éhség vezérli őket a kuncsorgásban, hanem az ösztön. Az ösztön, hogy bármiylen helyzetben kaját szerezennek. Az ösztön, hogy állandóan próbálkozzanak, hogy feljebb juthatnak-e a ranglétrán a falkán belül!


Ha kérdésed van, keress bátran!

e-mail: info@otthonikutyasuli.hu

Facebook

Instagram

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!