A "kutyaevő" zsepi

2020.12.15
kép: dailyrecordnews.com
kép: dailyrecordnews.com

A "kutyaevő" zsepi rettentően félelmetes tárgy. Van akinek ez a "kutyevő" tárgy egy bot, vagy vödör, esetleg egy félelmetes seprű, amivel még véletlenül sem legyintettél soha a kutya felé de mégis retteg tőle. 

A félelem a kutyák esetében pontosan ugyanolyan normális reakció, mint az embereknél. A félelem az egyik legnehezebben kontrollálható érzelem. Az embernek is nehéz őszintén szembenéznie a félelmével és leküzdeni azt, de van egy nagy könnyebbség az esetünkben. Velünk lehet beszélni és érvekkel-ellen érvekkel alá lehet támasztani, hogy mi az ami "jogos" félelem és mi az ami nem.

Nos ha kutya szemmel nézzük a félelmet, már nem is olyan egyszerű a helyzet.

Amikor fél valamitől és akkor próbálod megnyugtatni, az dícséretnek fogja megélni, ami pedig nem jön jól. A félelmi reakcióra nem dícsérhetünk rá, mert azzal ugyebár erősítjük a félős viselkedést. Azt "mondjuk" vele a kutyának, hogy "Nagyon ügyes vagy, tökéletesen jól  rettegsz!" Pedig pont ezt szeretnénk elkerülni. Később pedig még nehezebb dolgunk lesz, amikor próbáljuk "kiszedni" belőle. Tehát a dícsérettel nem segítjük a kutyát, hanem tovább nehezítjük a helyzetét.

A tiltás megintcsak nem jó módszer, hiszen azért nem büntethetünk meg valakit, mert fél valamitől. Képzeld csak el, hogy félsz a pókoktól, majd jól rádordít valaki és leszíd, hogy mit képzelsz te magadról. Nemhogy segít, de még jobban fokozza a félelmedet, hiszen onnantól a pókokhoz már két félelmed is társul.

Két út van amivel segítheted a kutyádat.

Az egyik, hogy közelmegyünk például a "kutyaevő" zsepihez és megmutatjuk, hogy az nem bánt. Ennek az a legjobb módja az, hogy ott vagyunk a zsepi mellett és semlegesen viselkedünk. Ha próbálod odacsábítani, akkor csak erőlteted a dolgot. Ha mind e közben még nyünyörögsz is, hogy "Néééézd csak meeeg, nem báááánt!" azzal végképp rontod a helyzetet. Nem bíztatjuk a kutyát, nem akarjuk megmozgatni a zsepit. Semmit nem teszünk, csak állunk a közelében. A kutya félelmének szintjétől függően kérhetünk feladatokat a kutyától. Kérjünk egy ültetést. Ha ügyes volt, ránk figyelt és nem félelmével volt elfoglalva, akkor nagyon dícsérjük meg és aznapra hagyjuk magára a zsepit, illetve az adott tárgyat amitől a kutya fél.

Votl egy kutyám, aki rettegett a teregetőtől. Befogadott kutya volt. Elég rossz körülmények közül jött, hét betudtam ennek. A régi gazdik eléggé belesz@rós módon tartották a kutyát, a lelkével mit sem törődve. A teregető ugyebár olyan dolog amit simán meg is foghatunk, leülhetünk mellé, megsimizhetjük...stb. 

Ezért fogtam magam egy marék jutalom falattal és leültem a tergető mellé. Ez fontos, hogy mellé. Nem alá, nem elé, nem mögé. Mellé. Szóval ültem ott aföldön és nem szóltam a kutyához egy kukkot sem. Egyszercsak fogta mgaát és elindult felém. Megvártam míg odaér és akkor kapott egy jutalam falatot. Még mindig nem szóltam hozzá. Leült elém, közben bizalmatlan pillantásokat vetett a teregető felé. Arra nem reagáltam semmit. Kértem tőle egy szemkontaktust. Gond nélkül teljesítette és  arra kapott jutalamfalatot. Ez így ment minden alkalommal amikor kiteregettem. Azt a szabályt állítottam fel magamnak, hogy amikor kiteregetek egy adag ruhát, akkor szoktatom a kutyát a tergetőhöz. A következő alkalmakkor már meg is simogattam a teregetőt és "meglepő" módon semlegesen viselte, így a kutyám is látta, hogy a tergető nem bánt. Viszonylag gyorsan, pár hét alatt eljutottunk odáig a tergető melletti feladatvégrehajtásoknak és a teregető simogatásnak hála, hogy a kutya kezdetben bizonytalanul, majd tök semlegesen jött-ment mellette. A kapcsolatuk sosem lett bennsőséges, de nem rettegett többé tőle.

A félős kutyára minden esetben úgy tekints mint amikor valaki bajban van és segítségre szorul! Kezeld türelemmel és megértéssel!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!