"Kutyajáték"

2020.06.15
kép: pinterest
kép: pinterest

A kutyák, játékban használt módszerei nagyon hasonlóak. Tökéletesen megértik egymást a mindennapokban és a játék sem kivétel ez alól, sőt! Amikor két kutya játszik az már egy "lebeszélt party". Ebből is világosan kiderül, amit mindig mondogatok, hogy ők egy nyelvet beszélnek és mi vagyunk azok akiknek meg kell tanulniuk "kutyául"! Még játszanunk is kell tudni kutyául, így lesz tökéletes az összhang kettőtök között!

Amikor két kutya játszik egymással érdemes megfigyelnünk, hogy mi is történik pontosan. Ehhez rendszeresen és alaposan kell figyelnünk a kutyákat. Ezáltal minden egyes megfigyelt játék után egyre jobban fogjuk ismerni a kutyánk játékstílusát. Arra a játékra és játékstílusra gondolok, amit a kutyák mindenféle eszköz nélkül játszanak. 

Nekünk gazdiknak nagyon jó kis eszköz a labda vagy egy huzi-voni kötél. Remek eszköz a tanításban mint jutalom. A kutyák a legtöbb esetben test-test ellen játszanak. Maximum valamilyen természetes tárggyal, pl,: egy fadarabbal játszanak "birtoklósdit". A főbb, játékban megfigyelhető irányvonalak, a kergetőzés, a birkózás különböző formái, a fül csócsálás, a mancsolás és a lábrágcsa. Minden játék során van egy egyed, aki vezeti a játékot. 

Nézzük például a tipikus ledobbantós kezdeményezéssel történő kergetőzést. Amikor egy kutya ledobbant a másiknak, akkor ezzel nem csak egyszerűen játékra hívja, hanem egyben biztosítja is a feltétlen jószándékáról. A másik kutya álátalában vissza dobbant, pörögni kezd vagy épp futásnak ered. Akit kergetnek az vezeti a játékot. Aztán hirtelen fordulat és szerep csere következik. Ezt hívjuk szakszóval dominancia váltásnak.  Tehát ebben az esetben a falkán belüli sorrend is mindegy, Ugyan ez a helyzet a többi típusú játékformával. Tökéletesen működik a rendszer. Mi gazdik mégis bevonunk valamilyen plusz eszközt. Miért is? Kényelmi szempontból.

Mikor volt az utolsó alkalom, hogy eszközmentesen játszottál a kutyáddal?  Mikor kergetőztél vele egy jót utoljára? Mikor bírkóztál vele a fűben vagy a szőnyegen? Próbáld ki, hogy egy kis időre elfelejted a labdát és az egyéb eszközöket. Hidd el, hogy nem is lesz olyan kényelemtlen mint hiszed.

FONTOS!

A játékot mindig Te kezdeményezd és Te is mondd meg, hogy mikor van vége! Ami a kezdeményezést illeti, ne légy szégyenlős. Fogd magad, ereszkedj négykézlábra, hogy egy szinten legyetek és nosza...dobbants le a két első mancsoddal. Mosolyogj, érezd jól magad és gyerünk hívd játékra a kutyád! 

Mikor legyen vége? Nagyon egyszerű. Amikor a legjobban érzitek magatokat. Hogy miért? Mert, így a lehető legjobb emléket köti majd a kutya a veled való játékhoz. Ez természetesen segít a kötődésépítésben is, a kutyánk várni fogja a következő alaklamat és nem utolsó sorban feldobja a napunkat. 

A játék befejezéséhez egy tanács. Ne hagyjuk faképnél a kutyát! Amikor érezzük, hogy elértünk a játék tetőpontjára, akkor  szépen vezessük ki azt. A legnagyobb bírkózás kellős közepén lassan térdre emelkedsz és szépen nyugatatólag végigsimítod a fejét, az oldalát és a hátát, hogy egy picit csillapodjon le. Aztán felállhatsz és mehetsz is a dolgodra.

Ha a kutya durván játszik, akkor viszont más a szitu. Ahogy durvul, akkor rászolhatunk egyszer eréjesen, de ha nem hagy fel a gorombáskodással, akkor viszont ott vége, pont, ennyi volt. Sem szidás, sem tockos, semmi. Szó nélkül felkerekedem és ott hagyom. Ehhez addig kell tartanunk magunkat, amíg magától le nem esik neki a tantusz, hogy vagy a szabályok szerint szépen játszik, vagy nincs játék. Hosszú és rögös út lehet ez, de megéri. 

Ezt a fajta játékot már egészen kölyök korban elkezdhetjük bevezetni és hiddjétek el, hogy teljesen más lesz a kapcsolatunk minősége a kutyáinkkal, mint akkor amikor még csak labda dobáló automaták voltunk!

Hát játékra fel!


© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!