Karácsonyi Tippek!

2020.12.11
kép: pinterest
kép: pinterest

AZ ELSŐ ÉS A LEGFONTOSABB TÉMA!

A CSOKI

CSOKIT SEMMI ESETRE SEM EHET A KUTYA! 

SÚLYOSAN KÁROSÍTHATJA A SZERVEZETÉT, SŐT MEG IS ÖLHETI!

Erről találtam egy rövidke, de igen meggyőző cikket:

Házi Patika cikke a kutyák csoki fogyasztásának kockázatairól


Lássuk a TIPPEKET!


Napirend

Itt a Karácsony a szeretet ünnepe! Ilyenkor megajándékozzuk a szerettteinket és bizogny ebben a körben benne vannak a kutyáink is. Ők is a család részét képezik és ugyan lövésük nincs, hogy mi a fene ez a hatlamas felfordulás, de tök jó, hogy van pluszban kaja, játék, simi délután...stb.

A kutya szemszögéből a Karácsonyi készülődés bizonyos esetekben egy totális rendszerösszeomlás lehet. Eddig volt egy jól megszokott napirendje a kutyának. Vegyünk egy átlagot a "karácsony-mentes" időszakban.

Gazdi reggel elhúz otthonról a dolgára, kutya egyedül, otthon tesz-vesz házatőriz...stb. Majd a Gazdi egyszercsak hazaér és megy minden a maga útján az esti sétától, a vacsorán át a lefekvésig. 

Karácsony közeledtével, azonban a munka és a hétköznapi teendők mellé ott van még a Gazdinak az ünnepi készülődés is, ami plusz teendőkkel és ezáltal plusz időráfordítással jár. E miatt azonban homokszem kerülhet a gépezetbe. Nyilván valóan nem fog problémához vezetni, ha a séta 1 óra helyett csak 45 percre sikeredik, de ha a rendszer nagy mértékben borul, akkor az egy kiforratlan kutya-gazda kapcsolaton bizony meglátszódhat. 

1. TIPP: Próbálj a kutyával hasonló módon, mennyiségben és minőségben foglalkozni ez idő alatt is!


Ajándékozás a kutyának

Továbbra is tartom magam ahhoz a tényhez, hogy a kutya nem ember, tehát ő nem tud olyan mértékben különbséget tenni ünnepnap és sima hétköznap/hétvége között mint mi emberek. Tehát, ha a kutya esetében túlzásba visszük az ajándékozást, akkor az olyan lesz a kutya számára, mintha a két szép szeméért kapna egy vödör jutalomfalatot/játékot/simit és figyelmet.

2. TIPP: Amikor a kutyának átadod az ajándékot, legyen az játék vagy valami különleges finomság bírj MAGADDAL és kérj előtte egy jól ismert feladatot!


Családi körben

A szabály az szabály minden rendes kutyatartó családban. Ha van olyan hely/bútor ahová a kutya nem mehet, akkor az karácsonykor is legyen tabu. Ezzel, mint mindig a tekintélyünket tartjuk fenn és nem hagyjuk magunkat "lemonyni" a kutya boci tekintetének hála. Akármennyire is kész vagy a meghatódottságtól ne hagyd, hogy az legyen amit a "Bundás" kitalál.

3. TIPP: Továbbra is próbálj következetes maradni a házi és általános szabályokat illetően.


Rokonokkal együtt

Amikor megérkezik a rokonok hada hajlamosak (nem mindenki) kb. azonnal a kutya nyakába ugrani, hogy "Bizoooony neked is hoztunk ajándékoooot!" Nos ha olyan a viszony, akkor őket is intsük némi önmegtartóztatásra, hogy a későbbiekben ne kelljen nekünk megküzdeni a kutyánkkal, hogy pl.:  tegnap még simán felugrálhatott az egyik rokon csapatra de ma már a másik rokon csoport kis túlzással érinthetetlen.

4. TIPP: Kérjük meg a vendégeinket, hogy most is és a következőkben is hagyják figyelmen kívül a kutyát, míg le nem higgad. Amikor ez megtörtént, akkor aki szeretné, az hívja oda és örüljenek egymásnak ahogyan csak akarnak. De ez ne a kutya döntése legyen.


Falatok az asztalról

Őszintén ki va gyok tőle...

Küzdöttem X hónapot, hogy ne legyen egy "kunyera gép" a kutyámból. Szeretek enni. Szeretek nyugodtan enni. Szeretek úgy enni, hogy nem csordulnak végig kisebb-nagyobb nyál cseppek a lábamon/nadrágomon. Szeretek úgy enni, hogy senki nem kommentálja morcogással, nyüszögéssel végig. 

Tehát ha Te is szeretsz nyugodtan élelmet magadhoz venni, akkor most is tartsd be ezt az (nálunk mindenképpen) alap szabályt.

5. TIPP: Ha a kutya eddig sem kapott egy árva falatot sem az asztaltól, akkor csak azért mert Karácsony van, azért ne keserítsd meg a jövendő beli étkezéseidet.


Csomagolások

6. TIPP: Természetesen figyeljünk oda a díszcsomagolások alapanyagaira és a díszekre, hogy a kutyánk el ne fogyassza vagy kárt ne tegyen magában velük/általuk!


Boldog, csóválásban gazdag Karácsonyt Mndenkinek!  

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!