Kívülről is látni, hogy ki vezet kit!

2020.05.26
kép: rd.com
kép: rd.com

Mesélj egy storyt a kutyádról és magadról, megmondom ki vagy! Természetesen ebből nem fogom tudni az ovis szerelmed nevéd vagy, hogy mi a kedvenc kajád, de azt, hogy ki vagy te a kutyád szemében azt simán. Ha vagyok oly szerencsés, hogy még sétálni is láthatlak titeket, akkor onnantól pedig játszi könnyedséggel állapítom meg, hogy hol van hiba a rendszerben. 

Ugyanis minden rendszerben van hiba. Nem, nem vagy kivétel...én sem. A különbség csak annyi, hogy én felismerem és ezért tudok mérlegelni, hogy hajlandó vagyok-e együtt élni az adott hibákkal vagy sem. Ha most őszintén úgy érzed (tapogasd ki magadban jól az érzést, gondold végig, ne hirtelenkedj), hogy Neked jó ez a kapcsolat a kutyával, úgy ahogy van és nincs benne semmi szégyellni való, vagy számodra kényelmetlen, és tényleg nem változtatnál semmin, akkor gratulálok, elérted minden gazdi álmát! 


...átgondoltad? 


Valami kis bibi mégis akad?


Király! Akkor Te egy olyan ember vagy, aki legalább magát nem veri át. Ez egy fontos felismerés! No de sebaj, ott van Neked a Buksi, aki viszont lépten nyomon arra törekszik, hogy ha minimálisan is de valahol átcsapjon a palánkon és ha csak napi 1/2 perce is de egy-egy szituból úgy jöjjön ki, hogy az Ő akarata érvényesül. Te meg olyan szépen beleszoksz a kutya rendszerébe (sajnos nem a fordítottja az általános), hogy észre sem veszed. Ciki? Nem! 

Egyszerűen nem vagy hozzászokva a jó példához, mivel csak nagyon ritkán látható. Amikor meg észreveszed, akkor irigyled egy darabig a gazdit, hogy milyen jó neki, hogy ilyen jól nevelt kutyája van. Majd megállapítod, hogy neked nincs időd a kutya képzésére (BOCSI, detényleg BOCSI de akkor minek kellett neked kutya?) és a tiéd sosem lesz ilyen jól nevelt. Majd el is engeded a problémát, hiszen fel is mentetted magadat a többlet teher alól amit, mondjuk napi plusz 2-5 perc tanítás jelentene. És szépen blattyogsz tovább a kutyád után úgy, hogy észre sem veszed mennyire nem Te vagy az ő vezetője, hanem fordítva.

Ma láttam egy nőt az utcán, aki barátnőjével sétált. Velük volt egy puli. Mit sem tudtak arról, hogy figyelem őket, így simán volt lehetősegem bepillantást nyerni az "intim" részletekbe.
A nőcik jól láthatóan kényelmes tempóban sétáltak egy árnyas szakaszon és kellemes beszélgetést folytattak. Mind e közben a puli és gazdájának jobb keze csupa egy merő megszokásból adódó stressz voltak. A kutya majd szét szakadt, hogy a megszokott módon sétálhasson, de most volt valami változás. Sőt, baromira nem megszokott módon történt a séta!

A gazdi nem nagyon tudott mit kezdeni a szokatlan helyzettel, mert a pórázt “ösztönből” a jobb kézfejére tekerte (hozzáteszem baromi balesetveszélyes, pl.:macska felbukkanás esetén, maga ficamok ficamja) és folyton visszahúzgálta a kutyust maga mellé. Hiába a kutya csak törtetett. A gazdi oda-oda pillantott, majd “ráciccentett” a blökire, de eredménytelenül.

A következő szembeötlő momentum az volt, amikor egy ciccentős alkalommal, jó rövidre tekerte fel a pórázt és a kezét a saját csípője mögé hajtogatta és úgy próbálta meg visszatartani a kutyát az erőltetett menettől.
Közben persze a beszélgetés mit sem változott, kellemes maradt. 

A megszokásnak köszönhetően észre sem vette, hogy mekkora küzdelem folyik közte és a kutya között. Ha ez a nő másnap elmesélte volna nekem, hogy estére nem is tudja mitől, fáradt el ennyire...bizony hittem volna neki és szívesen elmeséletm volna, hogy bizony ebben a héroszi küzdelemben a kutyájával. 

Kéne egy kis videó sorozatot forgatni “Így ne csináld!” címmel, ő és a pulija biztosan benne lennének. Ne érts félre nem cikizem, csak egyszerűen ordított a jelenet, hogy tankönyvi példaként használjam fel. 

Kezdj el odafigyelni, hogy mi az amit TE akarsz úgy csinálni ahogy csináljátok, vagy a kutya. Kicsit tudatosabban kell hozzá állni a kutyatartáshoz MINDENKINEK! Igen az elején kényelmetlen, de aztán szépen minden. puzzle a helyére kerül és összeáll belőle egy idilli kép, egy kényelmes, boldog, kutyával töltött életről. Nem lehetetlen! 

Figyelj oda magatokra! Gyakorolj sokat!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!