Kölyök érkezik a kecóba...

2020.04.30
kép: pinterest
kép: pinterest

Amikor a kölyök először a lakásba ér, elég sok mindenre kell figyelnünk. Ne találjon 220-as kábeleket, ne legyen a közelben semmi drága dolog, vagy szőnyeg, esetleg könyv, amiben kárt tehet és ne legyenek olyan dolgok a közelében, amik veszélyesek lehetnek a kölyökre nézve...stb.

Ezért azt javaslom, hogy egy kicsit készítsük fel a lakásunkat a kölyök érkezése előtt. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak a fent említett szempontok alapján pakoljunk el. Nagyon nagy takarítást nem érdemes rendezni, mivel a kölyök kutyák felfedező körútja a házban nagy általában felfordulással jár.

Gondoskodjunk a kölyök számára alapvető eszközökről és "berendezési tárgyakról. A kutya életének első tárgyaira azt javaslom, hogy ne költsünk túl sokat. Ha nem rágja meg, akkor meg kinövi. Tapasztalatból mondom, hogy ott fog megütni a guta, amikor rájössz, hogy a 6.000 Ft-os nyakörv nem volt rá jó csak 2-3 hétig, vagy épp egy szép napon épp azt csócsálja.

  • Fekhely. Legyen egy kényelmes kuckója, ahol tud pihenni, hiszen az első időkben még sokat fog aludni. Olyan helyre tedd, ami huzat és csapadék mentes, kissé félre eső, de azért látja, hogy mi történik körülötte. Ha kinti kutya lesz, akkor bátran válassz szigetelt, hőfüggönnyel ellátott házat. Ez utóbbi esetben ajánlom, hogy ne plédet vagy textilt rakj bele, hanem szénát. Nagyon jól szigetel, bele tud bújni télen, ha elhasználódik a komposztra is teheted és nem rágja szanaszét. Amikor a kölyök leteszi magát, akkor sosem szabad piszkálni, cukizni, büntetni pedig soha semmikor, semmilyen körülmények között nem! A kutya helye mindig (egész életében) szent és sérthetelen. Amikor ott van, akkor legyen az számára a megnyugvás, a biztonság és a pihenés legtökéletesebb helyszíne! Maga a fekhely nem kell, hogy hatlamas legyen, bőven elég, ha meg tud benne fordulni. Ha van rá lehetőség, akkor legyen minimum 3 oldala vagy pereme és ha lehet teteje is pl.: iglu vagy egy box, ugyanis imádják a bebújós helyeket. 
  • Vizes edényke. Nem kell tök mini edényt venni, hiszen ha fémet veszel, az nagy korában is tökéletesen fog működni. Amígy pici és esetleg hajlamos pncsolni, addig tegyél az aljába egy nagy követ és akkor nem tudja felborítani.
  • Etető tál. Szerintem nincs rá szükség. Hiszen amikor a kölyök életébe lépsz, akkor az első dolgok egyike amire szükséges, hogy erős kötősét alakíts ki vele. Erre pedig mi sem alkalmasabb mint az, hogy elkezded kézből eteni az állatkádat. Semmit nem kell kérned tőle, ne akarj neki egy nap alatt mindent megtanítani, csak tartsd a markodat egy kis adag kajával és engedd, hogy egyen. Ha belecsíp a tenyeredbe véletlenül, akkor kicsit zárd össze, hogy ne tudjon habzsolni.
  • Nyakörv és póráz. Általában, a tenyésztő nem szoktatja a kicsiket a nyakörvhöz, szóval ez a nemes feladat az új gazdira hárul. Semmi dolgod mint megvenni, rátenni és addig folyton rajtahagyni, amíg azt nem látod, hogy már nem is érdekli. Lehet, hogy ez az első pillanatban megtörténik, de az is lehet, hogy kell egy hét vagy még több. A hámot nem ajánlom, mert az csak aportoláshoz, vagy kiránduláshoz praktikus. Tanításhoz, sétához nem. A póráz már kicsit nehezebb eset, hiszen az első igazi korlát a kölyök kutya életében. Ezt viszont fokozatosan szoktatjuk meg. Először csak rátesszük és ledobjuk a földre és így, földön lógó pórázzal kapja meg a vacsiját kézből. Etetés közben helyet is változtathattok, hadd húzza maga után. Aztán a következő etetés után rajta hagyod 1-2 percig. Majd fokozatosan kezdd el pórázon vezetgetni a lakásban, természetesen némi kajával csábítva. Pár este alatt megtanulja, hogy ez nem rossz dolog, csak hirtelen szokatlan. Egy a lényeg. Semmi esetre ne legyen egyetlen rossz élménye sem a pórázzal kapcsolatban. Pl.: ne vonszold vele a szoktatás alatt, még csak véletlenül se akard büntetni vele, arra ott van a grabancolás.
  • Játék. Bőven elégendő a picinek egy huzi-voni (pl.: csomós kötél) játék és egy köteles labda. Na ebből már árdemes minősi terméket vásárolni, mivel az olcsó játékokat hamar szétrágják és könnyen le is nyelik. A dokinál a hánytatási eljárás pedig nem kellemes. A huzi-voni kötéllel nagyon óvatosan játszunk az első időkben, hogy ki ne törjön a foga. Amikor pedig fogat vált (kb. 6 hónapos kora körül, akkor pedig a frissen kibújt felnőtt fogat óvjuk. A labda esetében egy dologtól intenék mindenkit. Ne dobjuk el 8 km-re a kicsinek. Elég néhány 10 cm-re elgurítani. és némi juti falattal visszacsalogatni. Azért javaslom a köteles labdát, mert az elején nincs "Ereszd!" vezényszava a jószágnak, így a köteles labdát könnyebb visszaszerezni és kajára elcserélve újra kigurítani a kutyának!
  • Pelus. A kutyapelus nagyon praktikus kis eszköz. Ebből semm kell horror árfekvésűt vásárolni, egy középkategóriás bőven elegendő. A kölyök kutya akkor pisil, amikor épp rájön. A szoktatása érdekében az első pisijét itasd fel a pelussal, hogy érezze rajta a saját szagát és olyan helyet próbálj választani a pelusnak, ami kicsit félre eső, de nincs túl messze a fekhelyétől. Minden evés, ivás, alvás, játék után próbálj rá, hogy kell-e pisilnie, kakilnija. Ugyanis a legjellemzőbb az, hogy valamilyen (akármilyen rövid és enyhe) fizikai és szellemi megterhelés után végzik el a dolgukat.

Amikor végre megérkezik a kölyök a házhoz, hagyjunk neki időt, hogy szétnézzen. Neki a lakás/kert egy vadidegen környezet, tehát fel kell térképeznie. Ez szellemileg igen csak leterheli, mivel sok figyelmet igényel és minden inger ami éri az új. Ha egy órát békén hagyod, leülsz a földre és csak figyeled, hogy mit csinál (valahogy bírd ki, hogy így tegyél) meglátod, hogy szó szerint percről-percre látszik rajta, hogy fárad. 

Lehetőleg, a megérkezés napján a játékot hagyjuk ki. Lesz annyi dolog amit meg kell néznie/szagolnia, hogy nem kell pluszban terhelni. Ha igényli, akkor természetesen mehet, de evés után szigorú játékmegvonás szükséges. Ennek pedig csak és kizárólag orvosi okai vannak.

Legyünk türelmesek az első hetekben "szőr golyónkkal", hogy egy életre jó gazdik lehessünk a számára!


© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!