Kutyaház

2021.01.25
kép: pethousedesign.it
kép: pethousedesign.it

Kutyház

Manapság nagyon divatos a kutyáknak olyan házat építeni, ami trendi, látszatra egymerő kényelem, van tetőterasza, saját medencéje...stb. Szerintem azonban funkcionálisan nagyon kevés megy át a minőségvizsgálaton. Ezt a vizsgálatot te magad is el tudod végezni, csupán néhány szempontot kell figyelembe venned.

1., Mekkora a kutyád?

Fontos, hogy a ház ne legyen túl nagy és ne legyen túl kicsi. Jó ha a kutya kényelmesen elnyúlhat benne, de a minimum az, hogy meg tudjon fordulni és fel tudjon állni benne. Tehát nem kell túlzásba esni a méreteket illetően, mert a legfontosabb, hogy a kutya ki tudja fűteni a házat.

2., Milyen vastag a kutyád bundája vagy mennyire fázós?

A kutyaház oldalainak és tetejének szigetelése szükséges, ha a kutya rövidszőrű vagy fázós alkat. Az alját mindenképp jó lehet szigetelni, vagy legalább elemelni a talajszintről. Akár egyrkalapon való elhelyezés vagy 20 cm emelés is sokat számít a talajmenti fagyok idején.

A bejáratnak akkorának kell lennie, hogy a kutya éppen beférjen rajta. Az sem baj, ha picit meg kell rogyasztania a lábait. Szerelj hőfüggyönt az ajtónyílásra. Nem egy drága cucc, de a kutyaház kifűtésében segíti a kutyádat.

A bélelést illetően eddigi tapasztalataim szerint a legeslegjobb anyag a szalma. Melegen tart, remekül szigetel, vastag rétegben elhelyezve még vacok is kialakítható benne, ami szintén segít a hideg elleni védekezésben. Nem utolsó sorban vízlepergető. Ha a megázott kutya befekszik rá, szépen lecsepeg róla a víz, ami később könnyedén ki is szárad, mivel a szálak között átjár a levegő. Míg, ha egy plédet, vagy szőnyegdarabot raksz be az aljára, megszívja magát vízzel, nem szárad ki és még be is büdösödik. Míg a szalmát néha felrázod, felfrissíted, akkor sokáig jól tartja magát.

3., Tisztántartás

Nem árt, ha a teteje felnyitható, vagy az oldala kinyitható, mivel úgy könnyebb a belsejét takarítani. Ha ez nem lehetséges, akkor marad a régi kellemetlen, de jól bevál módszer, miszerint be kell másznod rendet rakni.

4., Elhelyezés

Ha van rá lehetőség, nem baj, ha plusz tető van a kutyaház teteje felett, például egy lépsor alá, vagy egy kinti fedett közlekedőbe tedd a kutyád házát. A lényeg az elhelyezést illetően, az, hogy ne legyen huzatos. Hiába a hőfüggöny és a szalma, ha folyton befúj a szél. Ez beviszi a havat, az esőt és úgy általánosságban sem lesz komfortos.

5., Extrák

Ha van a bejárat előtt egy kis előtető, ami alá be tud húzódni akkor is, ha esik, vagy épp árnyékot biztosít, az szuper.

Rövidszőrű kutyák esetében például ha van lehetőség némi fűtést bevezti, az sem rossz, csak abban az esetben nem szabad túlzásba esni, Ha folyton nagyon meleg van odabent, akkor a kutya aljszőre nem indul növekedésnek a hidegebb idő beköszöntével, mivel erre nem serkenti semmi. Így ha van a kutyádnak padlófűtése, csak óvatosan vele!

A sík tetejű kutyaházra nagy eséllyel ugranak fel a kutyák, mivel onnan jobb a kilátás. Ha ebben a segítségére szeretnénk lenni, akkor ezt egy, ne túl meredek rámpával tegyük. Lássuk el valamilyen csúszásgátló bevonattal, vagy csak rögzítsünk rá keresztben léceket ( mint a tyúklétrára), hogy ne csússzon meg a kutya.

A beépített edénytartókat én nem szeretem, mivel a víz befolyik a kutyaház lécei közé és károsítja. A kutyakaja darabkáknak meg pláne semmi keresnivalója a ház padlózatán.

Ha ezeket a szempontokat végig gondolo lehet, hogy jobban jár a kutyád, ha te magad készíted el számára a tökéletesen rá szabott kuckót. Ha erre nincslehetőséged, akkor egy alap kutyaházat is szépen meg lehet csinálni megfelelően.


Jó válogatást!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!