Mindennek az alapja, a figyelem! Vol.2. 

2020.04.26
kép: dogtime.com
kép: dogtime.com

Miért ilyen fontos, hogy rám figyeljen?
 

Ha nem rám figyel a blöki, akkor nem megy be az info! Ha pedig nem megy be az info, akkor az életébe is kerülhet (pl.: elütheti egy autó)!

A figyelemkiépítés lépései:

1., szoktassuk hozzá, hogy a szemünkbe nézzen, amikor meghallja a Figyelj! vezényszót

2., építsük fel a több másodperces szemkontaktus

3., érjük el, hogy minden helyzetben nézzen ránk, amikor megkérjük rá

Haladjunk lépésről lépésre:

Nézzen a szemembe amikor meghallja a Figyelj vezényszót.

Mivel nem ismeri a vezényszó jelentését, így először a helyes feladat végrehajtására kell rávezetnünk, és csak akkor kötünk hozzá vezényszót ha már ügyesen megy a feladat végrehajtás. Jogos a kérdés, hogy honnan a francból fogja tudni, hogy mit akarok tőle, ha nincs hozzá vezényszó? Onnan, hogy a kutya egy idő után elkezdi magától felajánlani a tanult feladatot. Magyarul ha kell, ha nem keresni fogja veled a szemkontaktust. És akkor már biztosan hozzá kötheted a feladathoz a Figyelj! vezényszót!

Ugorjunk vissza a tanításhoz!

NE RONTS AJTÓSTUL A HÁZBA! Türelmesen tanítsd az állatot; megéri! 

1., A szemkontaktus tanítás alapjai: 

Odahívom a kutyámat és szembe állok vele. A kezeimet lent tartom magam mellett és nem kezdek el hajlongani, hogy a kutyához közelebb kerüljek. Van nyaka és ennek a nyaknak a segítségével még legapróbb termetű kutya is addig tudja emelni a buksiját, hogy a szemembe tudjon nézni. Ha erre képes egy konyhapult esetében is amin kaja van, akkor most is menni fog neki. Szóval nem hajlongok csak ránézek! Elkezdek cuppogni, nyávogni, kukorékolni bármilyen hülye hangot kiadni amitől rám néz. Abban a pillanatban ahogy a szemembe néz, kapja a nagy dícséretet és egy szem jutalomfalatkát. A feladat gyakorlását egy alkalommal kb. 3-6-szor csinálom meg vele a kezdetekben és csak egy-egy pillanatnyi szemkontaktust várok el tőle! Ezt napi 2 alkalommal szoktam megcsinálni vagy egyszer-egyszer odahívom napközben és csak egyszer kérem tőle. Majd megdicsérem és útjára engedem.
Amikor sikerült stabilizálni a feladatot, akkor jön a vezényszó.
Oda hívom, (kb. azonnal rám fog nézni) és akkor elhangozhat a Figyelj! vezényszó. Ezek után ha megvan a szemkontaktus, akkor kapja meg a dícséretet és a jutifalatot, lehetőleg egyszerre!

Gyere ide-> Figyelj!-> rám néz-> dicséret (ezzel mindig jár egy falat, amíg tanul)-> Mehetsz!

2., A több másodperces szemkontaktus tanítása:

No, megvan a vezényszó és a feladat végrehajtás is. 
A menetrend ugyan az. Oda hívom, Figyelj vezényszó, utána számolok magamban 2-ig és csak utána kapja a jutifalatot és vele együtt a dicséretet!
DE!
Annak érdekében, hogy ne legyek kiszámítható (amikor már nagyjából megy a 2 másodperces szemkontaktus), random módon, felváltva  kezdem alkalmazni a pillantásnyival. Amikor már ez is tutin megy, akkor pedig elkezdek egy-egy alkalom erejéig belecsempészni mondjuk egy 4 másodperceset. 

Pl.: Kérek egy  Figyelj!-t->rám néz-> dicséret, majd Figyelj!-> rám néz-> dicséret, azután Figyelj-> rám néz-> 2 mp-> dicséret, Figyelj!->rám néz-> dicséret, Figyelj-> rám néz-> 4 mp-> nagyon nagy dicséret és vége annak az etapnak!

3., Minden helyzetben figyeljen rám, amikor csak kérem!

Ígérem ez lesz a legegyszerűbb feladat!

Nem csak otthon lehet/kell gyakorolni, hanem akkor is amikor sétálunk, vagy csak ülünk a kertben és nézzük a kutyánkat, hogy milyen érdeklődően szaglászik. Csak szólítsd meg, hogy Figyelj!, ha megtette mehet a dicséret és természetesen a jutifali.
Ezt folyamatosan erősítem a kutyáinkban a mai napig! Pancsolás közben a Dunánál, ásás közben az erdőben, sőt a helybenmaradás gyakorlásánál is el-el sütöm!

Ha már van egy jó erős megalapozott Figyelj! vezényszavad, akkor már jóval könnyebb dolgod lesz egy játékból való behívásnál vagy egy “ a világot jelentő” fűcsomóról való “leszakadáskor” is és alapvetéssé kezd válni, hogy automatán figyel rád az ebzet.

Hajrá! 

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!