"Mire jó egyáltalán a tanítás? Miért nem elég ha pórázon kétszer megrángatom, ozt' jó idő?"

2020.04.02
kép: pinterest
kép: pinterest

...és ezt a kérdést egyszer megkaptam. Komolyan! Köpni nyelni nem tudtam, hogy ez egyáltalán felmerült valakiben is.

Nos üdvözöllek az általam nagyra tartott Jane Fennel - kutyakiképző által is preferált világban, ahol a szívélyes köteléképítésre hajtunk! Való igaz, negatív nélkül nincs pozitív és fordítva, de nem az az elsődleges eszközünk, hogy fogjuk megrángatjuk a Bundást és akkor félelemből megteszi amit kérünk. A büntetésnek is megvan a maga szerepe, de nem így!

Nem akarok ilyen kapcsolatot semmilyen kutyának! A kutya élvezze azt, ha velünk dolgozik együtt!

Minden esetben fontos a MINŐSÉGI időtöltés. Ennek elérése céljából tanítjuk a kutyánkat, hogy a minőségi időben is könnyebben tudjunk boldogulni egymással. Leginkább is mi a kutyánkkal, hiszen ő pont kva jól eléli világát mindenféle emberi beavatkozás nélkül is. 

Mint mindenben szerintem a kutya tartásban is mi emberek, a kényelemre törekszünk. Nekem (is) baromi kényelmes, ha nem kell minden esetben pórázra tennem a kutyákat, amikor sétálni megyünk, vagy nem kell körbefutnom egy rétet, ha elengedem őket, mert odajönnek hozzám, ha kérem. Sőt ha jól alakítottam ki a köteléket, akkor magától is felveszik velem a kapcsolatot, pl.: oda rohannak jól körbecsóválnak és rohannak is tovább, vagy lendületből kiosztanak egy "örömködős gyomrost" a mellső lábaikkal.

Tehát a rövid válaszom, hogy meglátásom szerint a hétköznapi ember (nem munka- és vagy sportkutyás) elsősorban a hétköznapi kényelem miatt tanítja a kutyát. 

A másik ok pedig a kutya lefárasztása. Nem feltétlenül azzal fogjuk tudni lezsibbasztani a négylábúinkat, hogy futunk velük vagy 4-5  km-t. A sport és a mozgás persze elengedhetetlen és nagyon fontos,de a kutyák lefekszekenek alszanak félórát, egyórát és 0-ról 100%-ra töltődnek. VISZONT ha fejben (is) odapakolunk nekik, például a tanítással, azt nem heverik ki olyan hamar. Ami nem, hogy rossz, hanem király, mert megteremthetjük vele a szükséges egyensúlyt a buksijuk és a testük között.


De mi a helyzet azzal a millió és egy kutyartükkel?

Nos, nagyon cukik, baromi mutatósak és semmi hasznukat nem vesszük. Miért jó nekem, hogy a kutyám tud pacsit adni? Esetleg mutogathatom a haveroknak, a szüleimnek....amúgy nem veszem hasznát. De valamiért mindenkinél alap dolgo, hogy a kutyák pacsiznak. A mi kutyáink tolatnak és forognak és felugranak jó magasra a levegőben és ugatnak, ha kérem, meg orral is bökdösnek és szlalomoznak a lábaink között és .....stb....stb...stb.! Ugye milyen jól hangzik? De hidd el ez esetben is a lényeg a látszat mögött van. Nem cirkuszi attrakcióra készülünk velük! 

A lényeg a tanítás! Maga a folyamat, amit elkezdesz a nulláról, majd szépen felépíted. Ezzel növeled a kreativitását, emeled az együtt eltöltött idő minőségét és ápolod a KAPCSOLATOTOKAT! 


Ha jól érzi magát Veld és megvan a KAPCSOLAT, akkor lesz egy levakarhatatlan művelt és már-már társként együttműködő kutyád!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!