Felkészülés a "nyudíjas" évekre

2021.02.08
kép:pinterest - Vieler Photography
kép:pinterest - Vieler Photography

Őszülő szőröcskék a nózi és a szemek körül. Lassuló mozgás. Romló reflexidő. Aluszékonyság. Először csak reggel alszik kicsit tovább, majd "be kell járódnia", aztán szépen működik. Ezek bizony jelek, az öregedés biztos jelei.

A kisöregek ugyanúgy ragaszkodnak hozzánk és a maguk módján teljesítenek is, de mégis minden más lesz. A szívük még hajtja-, de szervezetük már nem úgy szolgálja őket, mint azelőtt. Minden öregedő vagy megöregedett kutyának megváltoznak az igényei. Ezeket a megváltozott igényeket pedig nekünk, gazdiknak KÖTELESSÉGÜNK kiszolgálni, a megfelelő mederbe terelni. Ez az az időszak, amikor jobban ránk vannak utalva, mint életükben bármikor.

Türelmesnek kell lennünk velük, igazán türelmesnek, hiszen az öreg kutyában még ott dübörög a tenni akarás, a mehetnék, de már valamivel több időt igényel eljutni A-ból B-be. A jól megszokott séta távolsága egyszerre csak soknak bizonyul. Hamar kifárad. (Hamar észrevehetjük magunk is: a távolság csökkentése mellett a séta tempójából is vissza kell vennünk.)

Azon "nyugdíjas kutyák" esetében, akiknél a látás és a hallás is megkopott nagy segítségünkre lehet sétakor egy kényelmes hám, amire egy könnyű anyagú de hosszú pórázt csatolunk, hogy ha el is engedjük, akkor a földre dobott póráz segítségével vissza tudjuk navigálni magunkhoz, vagy megóvjuk törékennyé vált aggastyánunkat egy kellemetlen élménytől, esetleges balesettől.

Bele sem gondolunk, amíg nem történik valami, hogy a bőrükre is fokozottan kell figyelnünk. Nedvesség tartalma lecsökken és ezáltal vékonyabbá, sérülékenyebbé is válik. Így az idős kutyát -még ha a kívácsisága hajtja is- nem szerencsés beengedni rekettyésbe, ágas-bogas bozótba, mert már könnyebben sérül, szakad.

Mivel a mozgásuk már nem olyan, így gyakrabban kell ellenőrizni a körmeiket. (Lassabban kopnak és könnyebben törnek.) Figyeljünk rá, inkább sokszor vágassunk keveset. Így a kutyát sem éri akkora stressz. Még akkor is ha tudjuk, kevés kutya rajong a manikűrért.

A megfelelő fekhely és az elhelyezése, kimondottan fontos. Ha beton kemény a fekhelye az ugyanúgy nem előnyös, mint ahogy a túl behuppanós vagy a puha sem. Lehetőség szerint a fekhely, ha minimálisan is, de legyen megemelve. Ahogy az idős emberek esetében, úgy az öreg kutyáknak sem valami jó a hőháztartása. Hamar fel- és megfáznak. Hiába rakjuk a kutya ágyát a radiátor elé, ha a közeli padlóról kapja a hideget. Nem a beöltöztetés a megoldás, hanem a megváltozott igényeinek megfelelő komfort kialakítása. Szóval ne öltöztesd be, ha kell-ha nem, ne fűts rá jobban csak tartsd észben a klímaigényét!

Alapvető szabály nálam, hogy nem adok kutyatáplálkozással kapcsolatos tanácsot. Ha valaki megkérdez mik a tapasztalataim nagyon szívesen megosztom vele privátban, de ennyi. Azonban egy javaslatom volna az öreg kutyák gazdáinak. Vegyék figyelembe, hogy már nem úgy égeti a zsírt, mint mikor hatszor körbe futotta a kertet, ha "végre" hazaértél. Ráadásul sokkal többet alszik, pihen, így nem is használ fel annyi energiát. Ha a napi adagja, a táplálási módja változatlan marad, akkor megeshet, hogy kigömbölyödik, hízásnak indul. Ezzel viszont nem csak az ízületeit, de az egész szervezetét indokolatlanul rommá terheled. Kérlek konzultálj a kutyakajásoddal, de inkább az állatorvossal, ha ilyesmit tapasztalsz!!!

Szobatisztaságuk vagy fennmarad, vagy nem. Ez egyedenként változó. Akkor is megeshetnek balesetek, mikor már volt kint többször is el is végezte a dolgát és ennek ellenére bepiszkít. Ez a jelenség sajnos előfordulhat, nem köthető semmihez. Türelem, biztosan nem a Te bosszantásod miatt csinálja!

Türelem! Még egyszer! Türelem! Akkor is, amikor csak úgy bolyong a lakásban céltalanul. Neki indul valamerre és nem érkezik meg sehová sem. Gyakran útban van, a legnagyobb csavargó is levakarhatatlan lesz! Meg-meg áll elmélázik és lecövekel...TÜRELEM! Ezt a jelenséget igazából nem nagyon lehet semmilyen skatulyába bedugni. Csak van és kész!

Felkészülés az öregkorra! Azt gondolom, hogy igen is szükséges. Pár példával élve. Ha olyan helyen alszik, ami jelenleg magasabban van, akkor azt tedd lejjebb, vagy biztosíts stabil biztonságos feljárót. Ha borulékony a vizes tál, stabilizáld. Ha nehezen hajol le, akkor emeld is meg a tálait.

Mostanában elég sok öreg kutyáknak ajánlott gyógyszernek nem minősülő készítményt láttam forgalomban, ami segíti a szervezetüket, hogy szépen fokozatosan következzen be az öregedés és ne rohamszerűen gyakorlatilag egyik hétről a másikra. Erről mindenképp beszélj a dokitokkal!

Nyilvánvalóan sokaknak tabu és számomra sem vidám téma kedvenceink elengedése de beszélni kell róla. A halál elkerülhetetlen ez vitán felül áll. De az emberi önzőség elkerülhető, sőt kerülendő. Amikor a szeretett állatod már olyannyira méltatlanul él, hogy ránézni is fáj, akkor engedd el. Ne tartsd életben mesterségesen csak azért, mert "mi lesz veled nélküle" - Ugye mennyit hallod ezt temetéseken? - engedd el. Gondolj bele, hogy Te fordított esetben mit szeretnél? Hogy a fájdalmak és az emberhez nem méltó állapotod ellenére, ne engedjen el a családod, mert magát siratja előre? Nem hiszem. Amikor eljön az idő meg fogod érezni. Akkor meg kell adnod neki a legnagyobb tiszteletet, amit csak megadhatsz, azaz hogy magához és a közös életetekhez méltón mehessen el!!!

Ha kérdésed van, keress bátran!

e-mail: info@otthonikutyasuli.hu

Facebook

Instagram

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!