Segítség!

2021.01.11
kép: viralscape.com
kép: viralscape.com

Felkeresett egy régi tanítványom, aki mára büszkén mondhatja, hogy oktatóvá vált a kutyasulin. Mégi szólt, hogy segítsek neki, mivel a 2 év körüli kutyája az általa jól ismert -otthoni- környéken kezd el furcsán viselkedni. Megijed az emberektől, akik elsétálnak mellette az utcán. Egy eldobott PET-palack, vagy műanyag zacskó is kiváltja belőle, hogy ugasson. Egészen addig ugat, amíg fel nem érnek a lakásba. Ott aztán elmegy a helyére és kész. Műsor vége!

A Gazdi elmondása szerint sem a kutyasulin, sem a hegyekben tett kirándulások alakalmával nem obégat a kutya, csak az otthoni séták alkalmával. Busszal és HÉV-el is utaznak napi szinten, ahol nem ordít, csak "simán" bizonytalan. De akkor egy vadidegen erdőben miért nem? A kutyasulin az emberek, a kutyák miért nem váltanak ki belőle ilyen reakciót?

Tovább beszélgettünk a Gazdival. Elmesélte, hogy mostanában mit csinálnak, hogyan gyakorolnak, mi a heti menetrendjük...stb. Kiderült, hogy a kutya minden nap elmegy vele dolgozni, ott találkozik idegen emberekkel és kutyákkal is. Minden hétvégén mennek a kutyasulira, ahol egésznap kint vannak. Ebbe természetesen beletartozik a heti sport edzés és az engedelmes gyakorlás is.

Nagyon sokat gondolkoztam, hogy mi lehet a baja az otthoni környékkel. Bevallom, hogy nem nagyon találkoztam ilyen jelenséggel. Először arra gondoltam, hogy biztosan a kertes házból, lakásba való költözés viselte meg, de az régebben volt, tehát elvetettem.

Akkor, akkor, akkor...akkor aaaaaa...pfff. Na, első körben pont eddig jutottam. Ezért kihasználva a modern kort, gondoltam küldhetne videót az egyik esetről. Úgy mégis könnyebb "szakérteni" mint telefonon keresztül, mivel egy személyes találka valahogy sehogyan sem jött össze.

Javasoltam, hogy kezdje el lent az utcán séta közben etetni, de csak akkor, amikor épp kiegyensúlyozott. Kérjen tőle egy-egy apróbb feladatot és kapjon is egy kis marék kaját. De valahol belül éreztem, hogy nem áll össze a kép.

Eltelt pár hét. A következő beszélgetésünk alakalmával a Gazdi elmondta, hogy nem változott semmi. Ugyan olyan rosszul állnak a dolgok. Aztán elmondattam még egyszer mindent vele. Menetrend, szokások...stb. Akkor, mint a villámcsapás jött meg a lehetséges megoldás.

A kutya fáradt. Ha végig gondoljuk nem is csoda. Gyakorlatilag két éve nagyon kevés kivétellel, egyetlen napja sem telt el tétlenül. Minden nap mentek és mentek és utána is mentek valahová.

Így, most már kb. 2 hét intenzív pihi után a kutya javul és javulni is fog! Ahogy egyre jobban dobja majd le magáról a feszültséget, úgy fog javulni a kedélyállapota is.

Most már csak a Gazdinak kell szép lassan vissza zökkennie a régi jól megszokott kerékvágásba, hogy a kutya nem fog lépten nyomon megugatni mindent és mindenkit. Ha hiszed, ha nem a Gazdiban is kialakult egy jó kis szorongás, ami az ugatást illeti. Ez a szorongás pedig jól érezhető a kutya számára. Tehát szépen kéz a kézben ki kell heverniük azt az időszakot!


Hosszútávon...

Előfordul, hogy van az embernek olyan időszaka, amikor mindennemű pihenés nélkül kell dolgoznia minden áldott nap, szabadság nélkül. Meg lehet szokni, de egy idő után, már annyira kezd lemerülni az akksi, hogy nem leszel sem szép, sem jó. Sőt, ha nincs toppon az immunrendszered még meg is betegszel! Az persze csak hab a tortán, hogy egyre inkább és egyre többször leszel feszült. Nos, a kutyáknál is tapasztalhatunk ilyen eseteket. Nem mondom, hogy sűrűn, de megeshet a túlterheltség hatására.

Akármennyire vagy is szorgalmas, Neked és kutyának is kell a pihenő!

Iktass be heti legalább 2 napot, amikor csak egy laza sétát ejtetek meg, vagy bekuckóztok és senki, sehova nem megy!

Hidd el hosszútávon még inkább megéri!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!