TIPP! - Gyors fárasztás

2021.01.13
kép: borzoidaily.com
kép: borzoidaily.com

Baromi hideg idő van. Utálom a szeles jeges hideget. Nagyon utálom!!! Van a francnak kedve kimenni ilyenkor sétáltatni, játszani, meg dolgozni a kutyákkal. Kint. Azon gondolkozom, hogy mivel győzhetném meg a Páromat, hogy ma biztosan ne kelljen kimennem sétáltatni...persze semmi használható nem jut eszembe. Plusz ott van a lelkiismeret furdalásom, hogy szegények egész nap nem csináltak semmit, nem foglalkoztunk velük és még a sétát is áthúzom egy tollvonással... ááá kvára nem helyes- mondja a lelkiismeretem. Ilyenkor rövid idő alatt szeretném lefárasztani a kutyákat. Ezeken a szomorú és "szégyenteljes gazdi" napjaimon szoktam megcsináltatni velük egy mini training-et. 

Ez fizikailag véletlenül sem meríti ki őket. DE! Ha fejben megdolgoztatom őket, mint egy lerohanás jelleggel, akkor attól igen hamar elpillednek és ezzel szinte ki tudok váltani, egy hosszú és gyakorlatilag kontakt mentes, ezáltal semleges és eseménytelen sétát.

A training-et a jól ismert feladatokra építem, hogy még csak esélyt se adjak a hibázásra, mert az is idő, hogy javíttassak és akkor személy szerint én tutira odafagyok. A lényeg, hogy gyakorlatilag megállás nélkül csináltatom velük a feladatokat. Mint valami jól szituált amerikai kiképzőtiszt. Amint megvan egy feladat, szinte még kész sincs, már jön a következő vezényszó. Mint egy aerobic órán. Azt hiszed, hogy már csak 8 van hátra. Naivan el is hiszed az edzőnek, hogy már csak 7, aztán 6... kezdessz örülni magadban, hogy "...de jó már csak 2, 1" és hajolnál le vagy rogynál össze, mert azt hiszed végre vége. De nem, mert máris kiabálja, hogy mi a következő feladat, amiből megint "csak" 16 van hátra. Hamar elveszted a fonalat fejben is, ha nem mondja meg mi lesz a következő "kínzási forma", amire befizettél. 

Valami hasonló stílusban képzeld ezt el. A különbség csak annyi, hogy a végén a kutyával nem meditálunk, hanem játsszunk pár másodpercet. Több is bőven járna nekik, de nagyon hideg van, vagy nagyon nincs időm/erőm/elég akaratom, így a játékot is egy gyors, de annál intenzívebb jutalmazásként, kioldásként használom fel.

Lássunk egy példát a feldatsorra:

-ül,-fekszik, -ül, -fekszik, -ül, -fekszik, -ül, -pacsi, -fekszik, -lábhoz, -fekszik, -marad, -ül, 

-fekszik, -ül, -pacsi

...és egy kis játék, csak, hogy kioldjuk a feladatokból, majd még egy sorozat

-lábhoz, -fekszik, -ül, -hozzám (szorosan, közel hozzám ül le velem szemben), 

-fekszik, -ül, -pacsi, -fekszik, -figyelj (nézzen a szemembe), -ül, -marad, -pacsi, -fekszik, -ül,

és kirobbanunk együtt a szituációból. Nagy futás, dícséret és ennyi!

Miután minden kutyával lenyomtam a maga kis etapját, megkapják a vacsit és boldogan fognak elszundítani. A lekiismeretem tiszta, mert minőségien töltöttem velük az időt, hasznos volt, mert gyakoroltunk is, ami úgy-amúgy baromi fontos és senki nem fagyott meg.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a fent leírtak mind, csak kivételesen sz@r, vagy tél lévén, kivételesen hideg napokon alkalmazzuk és ne ez legyen az általános megoldás a kutya fárasztására!!!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!