Úúú...papuccsal csaplak agyon..., avagy, büntetés helyesen!

2020.06.16
Kép: yournextshoes.com
Kép: yournextshoes.com

"Úúú... papuccsal csaplak agyon, ha nem fejezed be!" Hangzik el nap mint nap a számból, amikor az én gyönyörű kutyusaimnak valami eget rengetően rossz ötlete támad. Pl.: lopkodják a tüzifát, toboz kiállítást rendeznek be a fekhelyükön takarítás után 1,5-2 perccel, le legelik a füvet pont ott ahol véletlenül sem kellene ritkítani...stb.! Na ez az "anyukás" oldalam jelmondata. Ebbe a hibába a mai napig bele esem, de hamar észreveszem, hogy nem ez a célra vezető mondat!

Hajlamosak vagyunk abba hibába esni, hogy próbáljuk megmagyarázni a kutyáknak, hogy mi az amit igan csak nem kellene megtenniük. DE! Nem fog menni. A kutyák nem szőrös gyerekek és mi nem vagyunk a szüleik! Így az "emberi" módszerekre nem is lesznek fogékonyak. 

A kutyák bütetési eszköztára teljesen más típusú, mint az emberé. Ugyan a fokozatosság ugyanúgy jelen van, mint nálunk, de ők biztosan nem fogják egymást papucsot lengetve fenyegetni!

Először is figyelmeztetést alkalmaznak. Apró mimikai jeleket közölnek, pl. megráncolják az orrnyergüket, vagy finoman vicsorítanak! 

Ekkor még mindig nem indulnak egymás ellen, csak figyelmeztetik a másikat, ami az esetek nagy százalékában elegendő is. Ha a falkán belül megvan az egészséges hierarchia, akkor az alsóbbrendű egyedek nem kérdőjelezik meg a felsőbbrendúeket. Elég egy kővédermedés evés közben, vagy egy igen szúrós pillantás, hogy kinyilvánítsák, nem tetszik az amit a másik csinál és erre az apró, de igen beszédes jelre a másik egyed le is áll.

Rengeteget alakalmazzák a testbeszédet is. Igen gyakori például, hogy két kutya egy nagy T-betűt formáló alakzatban áll meg. Fontos szerepe van, hogy ki a T szára és ki a T teteje. Biztosan láttál már olyan jelenetet is amikor az egyik kutya hanyatt dobja magát, vagy gombóccá megy össze, míg a másik fölényesen kihúzza magát. 

A következő lépcsőfok már fizikai kontaktussal jár. Lehet itt szó pl. odacsattanásról (amikor a kutyák fogsorukat csattogtatva fenyegetőznek). Ha ennél is tovább megy az egyed, akkor pl. demonstratív jelleggel, a sebesüléseket gondosan kerülve harapja meg a másik kutyát... és így tovább.

Ezek azok a büntetési formák, amikből a kutya ért, mivel számára ez az ösztön szerű. Hangsúlyozom, hogy ebben az esetben is minden a szabályok betartatásáról szól és nem arról, hogy megsebesítsék egymást, hiszen akkor a falka is gyengül, ha az egyedek gyengék!

Ezeket a jeleket, gesztusokat és mozdulatokat kell nekünk embereknek is megtanulnunk használni. Ergo "kutyául" kell elmagyaráznunk, hogy nem kívánatos a viselkedés, amit produkál! Nyilván nem arra gondolok, hogy folyton morogjunk a kutyára (nálam mondjuk simán belefér, ha úgy adódik). 

Az emberi büntetés alapvető és legtöbbet használt eleme a tiltás! Ha azt mondom a kutyának, hogy "Nem!", annak olyan hangsúllyal (röviden hangozzék el, legyen csattanós) kell elhangoznia és olyan pillantással kell párosulnia, hogy HITELES legyek! Az ember részéről, ez az adu ász!  A hitelesség!

A tiltás a tiltószó és egy kellemetlen testi kontaktus (pl.: borda közé bökés, horpaszba csípés, grabanc "rángatás") párosítása, mely arra szolgál, hogy a kutya, a nem kívánt cselekedetet azonnal hagyja abba. 

Amikor a kutyának tanítok egy tiltószót, akkor valamilyen kellemetlen és egyben ösztön alapú érintést kell társítanom hozzá, hiszen így fogja tudni párosítani magát a tiltószót és azt, hogy, ha nem hagyja abba a nem kívánt kis dolgát, akkor "rossz" dolog történik vele. Tehát, amikor elhagyja a számat a "Nem!", akkor belecsípek a horpaszába vagy megfogom a grabncát. Csontja nem törik, de mégis elkezdtem kondícionálni (megtanítani és tudatosítani) a "Nem!"-et. Ha bődület baromságot csinál, fogd meg a grabancát és ezzel egy időben ripakodj rá bátran, hogy "Nem!". DE! 

Gondold komolyan! Ez a hitelesség, az első és a legfontosabb szabály!

Akármilyen cuki fejet vág, vagy épp világra szóló hisztit csap, nem nevetheted el magadat és nem eshet meg rajta a szíved! Fény nélkül nincs árnyék sem. 

Legyél következetes!

Amikor látod a kutyán, hogy a "Nem!"-re abbahagyja a hülyeséget amit le akarsz tiltani, akkor már nem kell feltételenül minden esetben hozzá érni.

Egy másik fontos szempont, hogy legyünk következetesek. Ha egyszer valamire azt mondtam a kutyának, hogy "Nem!", akkor azt ezentúl mindig minden egyes alkalommal le kell tiltanom. Talán a legjobb példa erre a szabályok bevezetésének ideje! Ha egyszer elhatároztam, hogy nem léphet ki előttem a kapun, akkor ezentúl ha próbálkozik, minden egyes alakalommal letiltom. Ha következetesen járok el, akkor a kutya egy idő után már nem is próbálkozik, akkor elértem a célomat, de szem előtt kell tartanom, hogy ez nem egy életre szól. 

A kutyákat időről időre le kell tiltani, még a jól megszokottnak hitt dolgokról is, mivel ők időről időre úgy gondolják, hogy "Mostmár biztosan fel lehet ásni a kertet, mert egy ideje nem bsztat érte a Gazdi!" és akkor megint előveszed a jó kis "Nem!"-edet és újra letiltod!

Hidd el naponta többször hagyja el a szádat a nem, mint gondolnád! Miután kondicíonálod a tökéletes "Nem!"-et utána, már csak az lesz feltűnő, hogy a kutyád elsőre leáll a baromságával és már nem is fogsz próbálkozni, a cuki verzióval, amikor  még meg is próbáltad elmagyarázni neki, hogy miért "rossz" az amit művel.

A második legfontosabb ember által használt büntetési forma a "mezei" grabancolás. A grabancolás az a mozdulat, amikor megfogod a kutyád nyakbőrét és (testsúlytól függően) odébb suhintod, vagy csak kicsit megemeled (mind-e közben baromira figyelsz, hogy a kutya füle, ha hosszú a körmöd, akkor a bőre ne sérüljön). Közben szúrósan nézel rá és már csak a rutin kedvéért odaveted kedvenc tiltószavadat a "Nem!"-et. 

Ez az a két büntetési forma, amivel minden helyzetben elboldogulsz a kutyáddal és számára tökéletesen érthetően adod a tudtára, hogy neked nagyon nem tetszik, amit éppen csinál. 


Határozd el magad, gondold át, kondícionáld, légy következetes, vidd végig!

© 2020 Kutyázás otthon, érthetően! 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!